scrolltotop

joi, 5 martie 2015

Cele doua dileme pentru Angela Merkel: Rusia lui Vladimir Putin si Grecia lui Alexis Tsipras

Pe masura ce varsarea de sange in Ucraina escaladeaza si noul guvern din Grecia a respins categoric continuarea planului de austeritate vizat de Angela Merkel, cancelarul Germaniei paseste treptat in afara zonei sale de confort in mijlocul a doua confruntari directe: cu Rusia lui Vladimir Putin si cu "eretica" societate elena.
Pozitia de lider al Europei pentru Angela Merkel este cu atat mai vizibila, in contextul in care luni a fost primita la Casa Alba de presedintele Statelor Unite, Barack Obama, pentru o conferinta de presa comuna, iar doua zile mai tarziu se va deplasa la Minsk, in Belarus, pe «terenul» lui Vladimir Putin, pentru a discuta cu presedintele rus, alaturi de Francois Hollande, seful statului francez si cu Petro Porosenko, liderul din Ucraina.

"Germania a avut cu Rusia o relatie cu totul speciala si privilegiata de-a lungul istoriei, pe care noi ceilalti nu am inteles-o niciodata. A fost intodeauna o relatie de «dragoste si ura». Astfel ca germanii se erijeaza si se vor erija ca purtatori de cuvant in relatia cu Rusia. Intotdeauna nemtii vor fi un jucator important in Europa, desi in ceea ce priveste hegemonia economica au aratat ca nu sunt dornici sa si-o asume", apreciaza Adrian Mitroi, profesor, analist si membru CFA, pentru WALL-STREET.RO .
”Germania este precum capitanul unei ambarcatiuni care ia apa si de la babord si de la tribord. Din ambele parti, atat dinspre Grecia cat si dinspre Rusia. Trebuie sa-si asume rolul de jucator.”
In opinia sa, nici una dintre cele trei parti importante ale acestui ansamblu: Europa (reprezentata de Germania), Rusia si Grecia - desi nu este foarte clar ce carti au fiecare dintre cei trei jucatori - nu-si vor permite sa arunce cartile si sa se ridice de la masa. Sunt obligati de contextul creat sa vina cu solutii care vor urmari o maximizare a compromisului dintre parti.

"Germania si-a exprimat hegemonia economica in Europa, pana acum, numai prin interpusi, precum Bundesbank. Noi ceilalti le-am cerut acest leadership germanilor, dar au fost intotdeauna foarte sfiosi sa isi asume acest rol. Cand vine vorba insa de henegmonia politica si aceasta relatie de tandem intre «dragoste si ura» pe care o au cu Rusia, cu siguranta devine o batalie a intereselor si a orgoliilor, mai ales a faptului ca reverberatia negativa dinspre Atlantic, trebuie intr-un fel compensata de o Europa, interesata de o relatie strategica cu Rusia", spune Adrian Mitroi.

Angela Merkel, versiunea 2.0


In Ucraina, Angela Merkel priveste ocuparea peninsulei Crimeea de catre Vladimir Putin si avansul separatistilor prorusi sustinuti indirect de Rusia, drept o incalcare a ordinii post Razboiul Rece, scrie Bloomberg . Fizician de profesie, Angela Merkel utilizeaza tehnica "incercarii si erorii" in ceea ce priveste politica externa si isi manipuleaza adeversarii pe care nu-i poate invinge imediat. Si-a imbunatatit aceasta tehnica refuzandu-i lui Vladimir Putin o intrevedere fata in fata pentru mai mult de doua luni si trage de timp in privinta solicitarilor adresate de prim-ministru elen Alexis Tsipras pe tema relaxarii termenilor de creditare pentru Grecia.

Pe masura ce conflictul din Ucraina a escaladat, o alta versiune a cancelarului german a intrat in scena: o Angela Merkel mai pragmatica, gata oricand sa schimbe tactica din mers. Dupa ce i-a transmis lui Vladimir Putin timp de saptamani intregi ca nu se vor vedea daca liderul rus nu depune eforturi de pace in Ucraina, s-a alaturat vineri in cele din urma lui Francois Hollande intr-o vizita la Moscova. Se va intalni si cu Alexis Tsipras pentru prima data la summit-ul UE din 12 februarie.
”Politicienii sunt efemeri, in timp ce responsabilitatile lor trec peste generatii, peste granite.”
La Minsk se va duce in «fieful» lui Vladimir Putin. Daca mergeau la Kiev erau pe un «teren» neutru. Dar, s-au dus la Minsk, ceea ce arata ca sunt dispusi sa-i asculte si eventual sa-i recunosca si lui Vladimir Putin argumentele, ceea ce americanii nu sunt dispusi sa faca", apreciaza Adrian Mitroi.
In opinia sa, in momentul in care oferi semnale ca esti dispus sa asculti argumentele celailalte parti sunt cateva semnificatii importante: "faptul ca au proprietate in acest conflict - asta vor sa arate Germania si Franta - si ca se simt responsabile; ca vor sa asculte si doleantele lui Vladimir Putin, pentru ca pana acum opinia acestuia a fost distorsionata ori neclara; o solutie de maximizare si de compromis elastica va trebui gasita de toate partile printr-un comportament de politician adult si responsabil. Politicenii sunt efemeri, in timp ce responsabilitatile lor trec peste generatii, peste granite si atunci trebuie sa fie economica, sociala si de gasire a compromisurilor".

Vladimir Putin nu mai poate intoarce "camionul"

In ceea ce priveste Europa, America a avut intotdeauna slabe abilitati de a intelege contexte culturale. Pe cat este de capabila sa inteleaga alte lucruri de natura finnciara si economica, in ceea ce priveste subtilitatile de natura culturala sunt in afara anvelopei de confort americane. Aici, au evident, ca orice alta natiune puternica, si aceste deficiente. Si atunci, intransigenta cu care trateaza America relatia cu Rusia este una externa, militara si politica.
 
”Hegemoniei NATO trebuie si este firesc sa i se suprapuna evident si o contrapartida.”
 
In acelasi timp, contexctul in care se afla Vladimir Putin fata de sustinatorii lui, de cei care-l voteaza, de statele satelite Rusiei, este un unul pe care trebuie sa-l sustina. Nu poate da inapoi. Rusia este o mare putere militara, economica si logistica. Are, de asemenea, o relatie privilegiata cu India si cu China. In incercarea de a contracara acest lucru, Barack Obama a vizitat recent India de ziua nationala, fiind chiar primul presedinte al unei mari puteri din ultimele decenii care intreprinde aceasta vizita, fapt ce a atras furia pakistanezilor.
"Contexctul in care se afla Vladimir Putin este unul in care este greu de intors «camionul». Are si el responsabilitati, fata de el, fata de promisiunile lui s.a.m.d. Hegemoniei NATO trebuie si este firesc sa i se suprapuna evident si o contrapartida. Astfel, acest echilibru are sens si trebuie inteleasa si pozitia celuilalt, ca si solutie de gasire a compromisului", argumenteaza Adrian Mitroi.
 
Sursa: www.wall-street.ro; autor Marius Alexandru Stanciu; 9 februarie 2015
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu