scrolltotop

miercuri, 7 noiembrie 2012

America îşi aduce băieţii acasă

Analistul financiar Adrian Mitroi spune că următorul mandat prezidenţial al SUA va fi marcat de redesenarea rolului ţării în lume şi a modelului economic
America ar urma să îşi reducă prezenţa militară globală şi să cunoască un program rapid de reindustrializare
Într-un deceniu Statele Unite ar putea dobândi independenţa energetică faţă de restul lumii.
Indiferent cine va câştiga cursa electorală pentru Casa Albă, următorul mandat prezidenţial va fi subsumat efortului Americii de recâştigare a competitivităţii pe plan mondial, a declarat pentru Curierul Naţional analistul financiar Adrian Mitroi. Constrângerile economice ar urma să fie într-atât de importante încât programele individualizate ale celor doi candidaţi să fie doar detalii într-o redesenare completă a direcţiilor strategice ale SUA.
Mesajul actualului preşedinte Barrack Obama - "Aduceţi înapoi băieţii acasă!" - nu se referă doar la repatrierea trupelor americane de peste mări şi la diminuarea plasamentelor militare la nivel global. Există şi o a doua componentă a acestui mesaj, repectiv relocarea facilităţilor industriale americane din Asia către teritoriul naţional american. Adrian Mitroi întrevede un program de reindustrializare a Americii, aceasta urmând să îşi resusciteze spiritul atât de viu în anii '50-'60 care o făcea un centru al lumii în materie de industrie, energie şi inovaţie.
Statul american îşi va reduce prezenţa militară în lume pentru că nu mai are acelaşi interes pentru a juca rolul pe care l-a avut în ultimele zeci de ani, în timp ce corporaţiile vor aduce înapoi angrenajul industrial către cea mai atractivă destinaţie comercială şi financiară a lumii.
Care sunt avantajele Americii

Capitalul industrial se poate regrupa în SUA, ţară cu o economie stabilizată şi cu un avans de productivitate tangibil. În anii de criză America a rezolvat într-o măsură importantă partea speculativă a costurilor şi a ştiut, în acelaşi timp, să separe riscul suveran de cel al sectorului bancar privat. Spre deosebire de Europa, care a menţinut un sistem bancar aterosclerotic, SUA au un angrenaj financiar mobil care este capabil să reia creditarea necesară creşterii economice.
În următoarea decadă, America ar putea înregistra un avans anual al produsului intern brut de aproximativ 4%, reprezentând media aritmetică a unei creşteri economice de 0,5% în Europa şi a unui "boom" asiatic de 8%. Tot în acest răstimp, SUA ar putea câştiga independenţa energetică faţă de restul lumii, valorificând resursele interne.

Visul american şi coşmarul european

Indiferent cine va câştiga alegerile prezidenţiale de astăzi, eforturile vor fi subsumate unuia şi aceluiaşi plan de recâştigare a competitivităţii Americii. Este exact opusul Europei ai cărei lideri sunt incapabili să înţeleagă lecţia economică din liceu: creşterea economică vine din credit, creditarea se bazează pe aportul capitalului privat, iar pentru implicarea acestui capital acţionarii trebuie convinşi. Europa este incapabilă să reia creditarea şi este încolţită în imposibilitatea acestui dezgheţ, mai spune Mitroi.
Analistul financiar observă din dezbaterea publică de peste Ocean că pentru americani este mai puţin important ce se petrece în Europa. SUA au ales să îşi deseneze modelul economic izolat de ceea ce se întâmplă în Asia şi Europa. Este un vis american de restabilire a competitivităţii şi de independenţă energetică totală, ceea ce ar fi un lucru extraordinar pentru un consumator de talia economiei SUA.

Obama şi Romney se bat în statele unde electorii sunt nehotărâţi

Cei doi candidaţi la Preşedinţia SUA, preşedintele democrat în exerciţiu Barrack Obama şi republicanul Mitt Romney, termină în forţă campania electorală cu vizite în statele în care alegătorii sunt încă indecişi, scrie Wall Street Journal. Dacă duminică Romney s-a aflat în statul Iowa, Obama a ales ca destinaţie statul New Hampshire, unde 48% dintre electori sunt decişi în favoarea sa, iar 47% vor vota pentru candidatul republican. Miza o constituie cei nehotărâţi, nu numai în New Hampshire, unde, de altfel, Romney îşi va încheia turneul. Statele Florida, Ohio, Colorado, Wisconsin şi Iowa sunt ţintele finale ale campaniei lui Obama. Romney susţine discursuri în aceste zile în Ohio, Pennsylvania şi Virginia.

Link: 

Sursa: www.curierulnational.ro; 6 noiembrie 2012; autor Adrian Panaite 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu