scrolltotop

marți, 9 aprilie 2013

Vanzarea Bank of Cyprus, o misiune aproape imposibila. Mai ramane portofoliul


Vanzarea Bank of Cyprus va fi o misiune aproape imposibila, in contextul in care este o banca mica, iar costurile unei tranzactii de asa natura sunt destul de mari. Ca urmare, analistii si bancherii de investitii consultati de Wall-Street.ro considera ca cea mai probabil varianta ar fi vanzarea portofoliului de clienti si preluarea lui de catre un jucator local. 
Economistul Adrian Mitroi (foto dreapta) crede mai probabil o vanzare de portofoliu si "pretul va fi unul dintre elementele slabe" ale unei astfel de tranzactii.
"O banca este greu de vandut, ea nu este ca oricare afacere. Trebuie capitalizata mereu in cazul in care face pierderi. Pretul in cazul unei vanzari este doar o poza la minut, pentru ca un potential cumparator stie ca peste 6 luni ar putea sa aduca din nou capital", a explicat Mitroi.
El pariaza mai mult pe interesul unui jucator local, intrucat "genul acesta de sucursale, de pseudo-paradisuri fiscale, nu isi mai au locul in Europa anului 2013".
De asemenea, Mitroi avertizeaza ca noul context economic si ciclul de business actual vor face grea o vanzare fara un discount semnificativ al Bank of Cyprus. Mai mult, un potential cumparator se va uita mai mult ca oricand la calitatea portofoliului, la performanta angajatilor si la sustenabilitatea marjelor. "Acum se cauta calitate si mai putin cantitate".
Bank of Cyprus nu este o banca atractiva, fiind chiar foarte putine date despre calitatea portofoliului. Chiar informatiile publicate pe site-ul bancii sunt insuficiente, ultima raportare financiara fiind pentru primele noua luni din 2012.
Astfel, Bank of Cyprus a inregistrat la noua luni o pierdere de 6,6 milioane euro, la afacerile din Romania, in comparatie cu profitul de aproape 5 milioane euro din perioada similara a anului 2011.
Banca si-a majorat provizioanele spectaculos in aceasta perioada, de la 7 milioane euro, pana la 16 milioane euro.
Insa, un lucru bun pentru sistemul bancar romanesc este chiar marimea acestei banci cipriote. Bank of Cyprus detine doar 0,7% din totalul activelor din sistemul bancar, motiv pentru care scenariul in care banca ar reprezenta un risc sistemic este foarte putin probabil.

Sursa: www.wall-street.ro; 2 aprilie 2013; autor Razvan Enache

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu