scrolltotop

miercuri, 24 iulie 2013

Cinci ani de criza, doua programe stand-by, crestere economica redusa: va schimba FMI paradigma?

Incheierea unui nou acord cu Fondul Monetar International (FMI) este o chestiune de zile, in conditiile in care toti factorii de decizie din economia romaneasca, de la presedinte pana la guvernatorul BNR, au recomandat cu caldura un nou program de tip preventiv. Cu toate acestea, ramane intrebarea ce castiga economia de pe urma relatiei cu FMI?
De altfel, vizita directorului general al FMI, Christine Lagarde, pare sa evidentieze si mai mult iminenta noului acord, dupa cum a spus chiar premierul Victor Ponta.
Totodata, o misiune a FMI vine la Bucuresti pe 17 iulie pentru discutii privind un nou acord de imprumut cu Romania, imediat dupa vizita directorului general al Fondului, Christine Lagarde, care se va afla in Romania in perioada 15-16 iulie.
Pe de alta parte, Ungaria se leapada de FMI si a cerut luni Fondului sa inchida biroul de la Budapesta.

Este relatia cu FMI un stigmat sau din contra? 
In mod normal si dupa cum ne-a dovedit istoria in repetate randuri, tarile care bateau la poarta FMI aveau in general mari probleme economice si, in consecinta, incheierea unor acorduri cu Fondul avea o conotatie negativa, intrucat FMI este o institutie conceputa sa acorde finantare in conditii extraordinare, in situatii de urgenta.
Potrivit economistului Adrian Mitroi, FMI are avantajul de a pune bine in practica mecanismul de palnie, adica de a colecta bani din diferite colturi ale lumii, de la tari fara probleme financiare, si a le directiona ulterior catre acele economii afectate de crize de lichiditati.
Insa, in cazul Romaniei, Mitroi spune ca aceasta combinatie inedita, de FMI si piete financiare, este una "benigna" si acest tip de finantare institutionale este "o forma neconventionala de expasiune economica".
Mai mult, un acord cu FMI beneficiaza de puterea exemplului, pentru ca este un mesaj bun pentru investitori si agentiile de rating.
Sursa: www.wall-street.ro; 15 iulie 2013; autor Razvan Enache

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu