scrolltotop

marți, 11 februarie 2014

Semioptimism în birourile şefilor marilor companii

Numărul directorilor executivi care anticipează creşterea afacerilor a crescut cu 62%, faţă de anul trecut
Cei mai optimişti sunt directorii executivi din telecom, media şi industrie, care anunţă creşteri ale profiturilor de peste 30%
Mitroi: Becurile de pe bordul avionului nu sunt încă verzi, sunt doar portocalii

Şefii marilor companii din România privesc cu o încredere mai mare evoluţia afacerilor în acest an. Potrivit unui studiu realizat de compania de audit şi consultanţă fiscală EY România, circa 40% dintre directorii executivi ai marilor companii care activează pe plan intern sunt încrezători în afacerile lor, un procent net superior faţă de anul trecut, când doar 25% din respondenţi îşi exprimau optimismul faţă de evoluţia afacerilor în 2013.
În timp ce aproximativ 51% dintre executivi au anunţat că se aşteaptă la o creştere a profiturilor între 1% şi 10%, alţi 19% speră la creşteri între 10% şi 20%. Circa 7% dintre directorii marilor companii, în special cei din telecomunicaţii, media şi industrie anticipează o creştere chiar de peste 30%.
Analistul economic Adrian Mitroi a explicat, pentru Curierul Naţional, că optimismul mai ridicat al şefilor marilor companii poate fi explicat prin câteva argumente "uşor pozitive". "La modul general, optimismul acestora ar putea avea în vedere politica monetară actuală, care nu mai este atât de restrictivă, ci este chiar acomodativă. De asemenea, această viziune ar putea fi determinată şi de politica fiscală actuală, care este oarecum neutră şi cu aluzia de relaxare. Dar aici nu mă refer şi la cazul CAS. Un alt motiv al optimismului ar fi că, până acum, companiile s-au strâns cât au putut. Au redus cheltuielile, au scăzut salariile, criza a determinat şi o creştere a productivităţii. Cu toţii muncim de două ori mai mult şi probabil la jumătate din banii pe care îi luam înainte de criză. Totodată, condiţiile economice actuale încă nu sunt favorabile, dar am trecut de perioada mai grea de mentenanţă, de supravieţuire. Dacă ar fi să ne uităm la economie ca un pilot la bordul avionului, vedem că beculeţele nu sunt roşii, dar nici verzi. Sunt portocalii", a afirmat Adrian Mitroi.
În timp ce a explicat că nivelul mai mare de optimism din telecomunicaţii şi media ar putea fi explicat prin faptul că nu sunt domenii unde să se fi făcut investiţii imobiliare mari, agricultura şi industria au motive reale de optimism. "Am devenit exportatori neţi atât în industrie, cât şi în agricultură. În agricultură, în ultimii doi ani, avantajele comparative s-au transformat în avantaje competitive", a subliniat analistul.

Adevărata creştere economică nu constă în creşterea afacerilor şi a profitului

Acesta a afirmat că adevărata creştere a economiei nu constă în creşterea afacerilor şi a profiturilor companiilor. "Creştere economică este atunci când se investeşte în crearea de noi locuri de muncă, cu salarii mai mari, iar companiile vor creşte investiţiile de capital", a punctat Adrian Mitroi.
La sondajul EY România, 37% dintre executivii marilor companii au răspuns că vor menţine numărul de angajaţi, în timp ce 49% au spus că vor angaja pe parcursul acestui an. Însă cei mai mulţi (30%) au anunţat că personalul va creşte cu 1-5%. Un procent de 14% au afirmat că vor opera reduceri de personal, în acest an.

Creditul rămâne principala sursă de finanţare

Potrivit studiului EY România, în 2014, principala strategie de finanţare a investiţiilor rămâne creditul bancar. Astfel, 49% dintre respondenţi afirmă că vor apela la această sursă de finanţare, procent în creştere de la 45% în 2013. În paralel, emisiunea de acţiuni înregistrează o scădere, de la 20% în 2013, la 12% în 2014.
O opţiune nouă privind metodele de finanţare apare discret în răspunsurile liderilor de business din România, şi anume accesarea fondurilor europene, menţionată de doar 2% dintre cei chestionaţi.
Comparativ, în 2013, creditele bancare au fost principala sursă de finanţare pentru 54% dintre cei chestionaţi, procent în creştere faţă de 47% în 2012. Doar 10% dintre liderii de business au apelat la emisiunea de acţiuni pentru finanţarea investiţiilor în 2013, în scădere faţă de 18% în 2012.
Link: http://curierulnational.ro/Actualitate%20Companii/2014-02-11/Semioptimism+in+birourile+sefilor+marilor+companii
Sursa: http://curierulnational.ro; 11 februarie 2014; autor Adrian Ungureanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu