scrolltotop

miercuri, 30 mai 2012

In sistemul bancar se lasa seceta. Cine e de vina?

Opt banci au batut la usa BNR luni pentru a lua 1,8 miliarde euro imprumut pe 7 zile. Suma este cea mai mare din ultimii doi ani. Numarul mare de banci care au apelat la facilitatea repo si nivelul record al imprumutului sugereaza ca sistemul bancar romanesc se confrunta cu un deficit de lichiditate.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a inceput in octombrie anul trecut sa ofere lichiditate saptamanala unui numar de 3-4 banci, iar la majoritatea licitatiilor, pana la jumatatea lunii mai, sumele imprumutate erau de pana in 6 miliarde lei.
Totusi, de doua saptamani, cererea s-a majorat semnificativ si un numar mult mai mare de banci, 8-9, au accesat facilitatea de imprumut de tip repo. La cea mai recenta licitatie am vazut un record al ultimilor doi ani, in contextul in care 8 banci au imprumutat de la banca centrala 1,8 miliarde euro.
Graficul de mai jos arata valoarea injectiilor operate de BNR prin facilitatea repo, incepand cu 17 octombrie 2011.


Ce reflecta acest deficit in crestere de lichiditate?
Analistul financiar Adrian Mitroi crede ca deficitul de lichiditate din sistemul bancar romanesc nu face decat sa reflecte "seceta de lichiditati" din pietele europene, ca urmare a problemelor din Grecia si a procesului de dezintermediere.
"Este normal ca situatia de acum sa nu mai semene cu cea din toamna anului trecut, pentru ca conditiile de lichiditate s-au inasprit, in masura in care procesul de dezintermediere s-a accelerat", a spus Mitroi pentru Wall-Street.ro.
Important este daca acest deficit de lichiditate va deveni cronic si ridica semnificativ dobanzile la imprumuturile populatiei. Daca oficialii BNR spuneau in urma cu cateva luni ca nu exista un deficit de lichiditate in sistem, fiind doar 3-4 banci care au probleme si sunt nevoite sa se finanteze saptamanal de la BNR, acum situatia pare sa se inrautateasca, atat din perspectiva numarului mai mare de banci care apeleaza la finantare de la banca centrala, dar si din prisma sumelor accesate.
Mai mult, in aprilie, cateva banci au luat un imprumut de urgenta de la BNR, prin facilitatea Lombard, de 3,3 miliarde euro, la o dobanda de 9,25%, cu mult peste ratele din piata interbancara.
In opinia unui alt analist, care a preferat sa nu fie citat, acest lucru arata ca deficitul sistemic de lichiditate s-a adancit, atat ca urmare a problemelor din Grecia, dar a fost in acelasi timp intretinut de BNR pentru a stopa deprecierea leului.
"Asta este modul prin care BNR stranguleaza sistemul monetar ca sa mentina cursul stabil. Avand in vedere ca nu poate opri iesirile de capital, banca centrala incearca sa creeze deficit in piata monetara pentru a scumpi astfel leul", a spus analistul.
Totusi, el crede ca banca centrala nu poate rezolva aceasta problema prin injectiile de capital la 7 zile, pentru ca banii s-ar putea sa iasa mult mai repede din Romania.
"Pe de-o parte, banca centrala scoate permanent bani prin piata monetara pentru a sustine leul, iar pe de alta parte injecteaza bani prin licitatii repo pe 7 zile. Astfel, se creeaza un gap enorm", apreciaza analistul citat.
Strategia BNR se vede, in opinia sursei citate, in dobanzile din piata interbancara, care au urcat din nou la peste 5%, dupa ce coborasera recent la circa 2%.
Graficul de mai jos arata evolutia indicatorului Robor la o saptamana, care reflecta penuria de lei din piata din ultimele saptamani.


Se observa pe grafic cum dobanzile au inceput sa creasca de la mijlocul lunii mai, concomitent cu majorarea cererii la licitatiile repo.
"Deficitul de lichiditate este accentuat atat de problemele din Grecia, cat si de interventiile BNR, care scoate lichiditate din piata pentru a stabiliza cursul", a concluzionat sursa citata.

Sursa: http://www.wall-street.ro, 28 mai 2012, autor Răzvan Enache

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu