scrolltotop

miercuri, 30 mai 2012

Intră economia la apă după ploi?


Ploile care par să nu se mai oprească provoacă deja temerea că ar putea afecta revenirea, şi aşa incertă, pe creştere economică, a României.
Ploile care i-au "murat" pe români nu au avut acelaşi efect şi asupra economiei, ba chiar în unele cazuri au fost benefice. "La nivel de ţară nu putem vorbi de calamităţi în sectorul agricol. Dimpotrivă, ploile au sporit producţia", spune Laurenţiu Baciu, pre­şedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Un alt domeniu care ar fi putut avea de suferit, cel al construcţiilor, a fost in­fluenţat doar marginal de ploi. "Au fost şi perioade când s-a putut lucra, nu a plouat neîntrerupt. Cea mai mare problemă a sectorului sunt condiţiile de finanţare, nu cele meteo", afirmă Lau­renţiu Plosceanu, preşe­din­tele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).


O vedere optimistă asupra lucrurilor are şi Adrian Mitroi, secretarul general al CFA România. "Cred că şi acest an va fi unul bun pentru agricultură. Ploile nu au fost atât de însemnate încât să conteze pentru economie", apreciază acesta. Influenţa scăzută a ploilor nu înseamnă, totuşi, că nu vom avea probleme cu revenirea pe plus a economiei. "Vom avea o evoluţie a PIB aproape de zero în acest an, sub aşteptările oficiale. Cea mai mare problemă este importul de recesiune din restul Europei. Setea de lichiditate din Europa este mai importantă pentru PIB decât abundenţa de ploi din România", completează Mitroi.

Reversul medaliei

Dincolo de problemele externe, şi ploile s-ar putea transforma din prieten în duşman, iar continuarea acestora ar putea duce la compromiterea unor culturi şi la un an agricol mai slab. "Ce e în exces dăunează. În locurile mai joase au fost afectate legumele şi plantele pentru nutreţ, iar multe culturi au depăşit faza de întreţinere, în principal de ierbicidare", explică Laurenţiu Baciu.

Prelungirea ploilor şi apariţia inundaţiilor ar putea "înghiţi" câteva zecimi de procent din creşterea PIB. "Scenariul nostru de bază prognozează o creştere economică de 1% pentru anul 2012. Urmărim cu foarte mare interes fenomenele meteorologice din ultima perioadă, deoarece pot afecta dezvoltarea producţiei agricole.

Într-un scenariu negativ, creşterea economică pe 2012 ar putea încetini la 0,6%", estimează Mihai Pătrulescu, economist Bancpost.

Sursa: ”Evenimentul Zilei”, miercuri, 30 mai 2012, autor Marius Pandele
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu