scrolltotop

vineri, 15 iunie 2012

Ziua Zero pentru Grecia! Cum ar putea sa arate lumea europeana dupa alegerile de duminica


Grecia este in fata unui moment istoric, care poate schimba pentru totdeauna lumea europeana asa cum o stim noi astazi. Alegerile de duminica pot aduce la putere fortele radicale care sustin parasirea zonei euro. Wall-Street.ro a provocat la o discutie o serie de analisti si economisti despre cel mai fierbinte subiect al verii. Cum ne influenteaza tensiunile din Grecia?
Jurnalistii Wall-Street.ro au discutat cu Vlad Muscalu, economist-sef la ING Bank, Gabriel Cretu, director de vanzari la Kiwi Finance, Aurelian Dochia, analist economic si Adrian Mitroi, secretar general la CFA Romania despre criza din Grecia, evolutia cursului de schimb si a creditarii si la ce se pot astepta romanii in aceasta perioada incerta.

Textul, pe scurt:
Grecia, indiferent de ce se va intampla la alegerile de duminica, nu se va linisti niciodata
- Populatia si firmele din Grecia voteaza lunar cand isi platesc taxele
- O depreciere monetara are ceva magic: elimina ineficientele, este ca un purgatoriu
Fragilitatea economiei romanesti face ca leul sa ramana inca foarte vulnerabil la depreciere
Nivelul de curs considerat de BNR si nu numai suportabil este undeva pe la 4,6 lei/euro
- Solutia pentru a iesi din aceasta insolvabilitate rezonabil este sa ai un loc de munca
- Deponentii bancari sunt principalii candidati la sustinerea deficitului bugetar
- 2012 nu va fi un an de crestere pe partea de creditare, ci de stagnare
- Rata dobanzii de politica monetara va avea un prim pas in directia majorarii
- In acest moment exista o concurenta la nivelul sistemului bancar pentru atragerea clientilor din sectorul corporatist

Ziua 0 pentru Grecia. Alegerile de Duminica pot schimba lumea asa cum o stim astazi.

Adrian Mitroi: Grecia are mult mai putin de castigat daca ramane in Uniunea Monetara, la fel si zona euro. Intr-o economie a secolului 21, extrem de competitiva si neinduratoare, acest construct numit Uniunea Europeana este disfunctional, iar aceasta disfunctionalitate nu poate fi prelungita. Solutiile usoare, temporare, nu sunt solutii care rezista in fata pietelor, care sunt chemate sa umple golurile de capital.

Nu mai sunt bani nici acum si nici in viitor pentru un nivel de trai semnificativ mai mare decat valoarea economica adaugata. Evident ca un politician nu va putea sa spuna niciodata ca nivelul de trai este decorelat de valoarea economica adaugata si trebuie transferat inexorabil catre alte natiuni, mai agile, mai eficiente, mai chivernisite si care lucreaza mai bine.
Oricum am intoarce-o, Grecia, indiferent de ce se va intampla la alegerile de duminica, nu se va linisti nicodata. Hipertensiunea dobanzilor va ramane pe Spania pe Portugalia. Vom vedea dobanzi mult mai mari decat cresterea economica naturala pe un ciclu economic si deficite in crestere, dar si reinterpretarea austeritatii.
Noi am inteles in Europa ca austeritatea inseamna pribegie financiara, dar austeritatea inseamna de fapt sa traiesti in interiorul anvelopei valorii economice adaugate. Altfel, este un singur vot pe care il face si doamna Merkel si Europa in momentul asta: intre noi si copii nostri. Si votul este preponderent pentru sarcina financiara a copiilor nostri. Este un tradeoff pe care il facem pentru ca noi suntem votanti, dar copiii nostri deocamdata nu sunt votanti si este mult mai usor sa punem pe umerii lor greseli majore de pilotaj economic.

Cursul stabil este un fetis romanesc contraproductiv

Adrian Mitroi: Fixatia romaneasca pe curs este unul dintre fetisurile nenecesare si contraproductive. Mai important este cursul euro fata de dolar.
Supapa de presiune probabil ca este cursul euro si argumentatia mea este ca moneda europeana este semnificativ supraapreciata. Euro este absolut necesar sa se deprecieze, pentru ca este important ca Europa sa mai exporte recesiune.
Si chiar daca noi ramanem la un curs rezonabil, eu cred ca mai degraba canalul important de transmisie este dolarul, pentru ca relatia asta este importanta mai ales pe energie, materii prime si importul de inflatie.
Cred ca, avand in vedere impactul si fixatia noastra pentru curs, banca centrala va avea grija cursului si doar secundar cea a dobanzilor si inflatiei. Mie imi plac mai mult celelalte doua. Cred ca daca inflatia va ramane sub 3% la sfarsitul anului va fi cel mai mare castig al nostru.
Cred ca solutia va fi ca euro sa se reaseze pe motive fundamentale, pentru ca este prea scump, si chiar daca cursul leu/euro va ramane la 4,46 lei/euro, un euro care se duce spre 1,1 in relatie cu dolarul, inseamna de fapt un alt curs. Cursul relevant este un cos de valute, in care euro cred ca are o pondere de 65%.
In concluzie, la nivel mental este important pentru publicul romanesc sa stam intr-un curs cu "patru". Dobanzile mi-ar placea sa fie sub trei procente, inflatia la fel.
Nici nu indraznesc sa ma gandesc la un curs semnificativ mai mare. Probabil ca pentru o parte a populatiei ar fi bun si mai ales pentru partea populatiei care ne-ar aduce crestere economica. O depreciere monetara ajuta putin exporturile si acest fetis este tocit, aducand competitivitate doar monetara, nu reala, dar are ceva magic, elimina ineficientele, este ca un purgatoriu, pentru ca realoca sau mai amenajeaza distorsiunile alocarilor gresite de capital din economie.
Extragi capitalul alocat sau nu mai contnui investiti in afaceri nepotrivite pentru acest ciclu economic si il pui in alte entitati mai dinamice. Aceste entitati probabil ca ar folosi aceasta depreciere si ar vedea favorabil aceste disfunctionalitati.
Si va dau exemplul meu favorit: as vrea sa vad un mall sau un supermarket de produse agricole romanesti. Sa iti fie drag sa stii ca o rosie are gustul magic de rosie romaneasca. Suntem o tara cu asemenea potential, calitate, oameni, pamant, vreme si avem niste privilegii exceptionale. Dar noi consumam produsele agricole ale altora. Faptul ca mancam rosii de la altii in toate perioadele anului dovedeste ca o parte din economie ar zambi si s-ar acomoda mai bine la un curs depreciat.
Adrian Mitroi: La nivel de bilant, un individ sau o corporatie pot fi in insolvabilitate, cum sunt in prezent, dramatic, cele mai multe persoane, adica sa datorezi mult mai mult decat activele tale. Cand ai active reale depreciate la 50% este rau. Cand ai active financiare a caror valoare prezenta este afectata de o rata de devalorizare mai mica, este in regula. O economie romaneasca care este bazata eminamente pe active reale, imobiliare, a luat din plin ciclul economic. Activele financiare se coreleaza cu situatia economica. Insa, tu datorezi aceeasi suma, desi nu stii cu ce sa actualizezi pasivele tale in urmatorii 25 de ani.
Acesta este bilantul tau, ca esti Grecia sau alta tara. Solutia pentru a iesi din aceasta insolvabilitate rezonabil este sa ai un loc de munca. Politicile macro trebuie sa se subsumeze la un singur lucru: mentinerea locurilor de munca. Iti trebuie politici macroeconomice care, macar, mentin locurile de munca, daca nu creeaza altele. Masurile de inasprire fiscala sunt extrem de contraproductive, joburile trebuie mentinute cu orice pret. Daca poti sa tii oamenii la job, daca ai o inflatie cat de cat sub control cu dobanzile si corelatia care este, alaturi de cursul de schimb, probabil ca ai ingredientele de a ramane pe linia de plutire.
Adrian Mitroi: Si obligatoriu sa te muti de la 3 camere la 2 camere. Trebuie sa reducem acest decalaj pentru a putea rezista.
Adrian Mitroi: Tot discursul economic in Romania se refera la debitor, care este eminamente in euro. Mai exista cineva aproape la fel de important: creditorul. Si nu ma refer la banca, ci la deponent, care are presiune pe ratele lui reale, care are si el o dilema, dar invers, euro-leu si care este in amontele ciclului economic. Omul care economiseste isi construieste viitoarea lui capacitate de crestere economica pe partea cealalta a bilantului. Ai nevoie de oameni cu economii, cu capacitati de asumare de capital si de punere a lui la risc. Daca acestia nu mai primesc mai nimic la risc sau ceva negativ atunci ai o mare dilema. Deponentii bancari sunt principalii candidati la sustinerea deficitului bugetar. Concluzia este ca in economie cursul are o fata pentru unii si o alta pentru altii.  

Cum va evolua creditarea. Mai pot scadea dobanzile?

Adrian Mitroi: La un moment dat era o corelatie directa, 10% crestere in creditare aducea un avans economic de 1%. Corporatiile si-au redus marjele, au pus presiune pe costuri si apoi au inceput sa extraga capital din interior pentru a se finanta, decat sa ia credit. Motivul pentru care o firma isi ia credit astazi este ori pentru investitii, ori pentru capital circulant. Daca tu nu ai productivitate semnificativa inseamna nu ai nevoie de credit pentru a-ti creste afacerea.
Bancile au disponibilitate moderata pentru cresterea expunerii, focusul lor este pentru expunerea existenta si alimentarea ei cu capital. IMM-urile sunt foarte scumpe in capital, chiar daca sunt primele in ciclul economic care isi vor reveni. Creditarea pe corporate va fi stationara, iar pentru persoanele fizice vad ca este o surpriza. Eu stiam ca la moda este cardul de credit nu imprumutul de consum, dar ma bucur sa aud asa ceva. Totodata, bugetarii se asteapta la cresteri de salarii, astfel ca ei vor fi cei care vor lua credit. Pe angajatii din mediul privat exista o presiune, deci vor fi in asteptare. Cred ca in acest an vom avea o crestere a creditarii intre zero si 5%.

Ce sfaturi aveti pentru romani in acest mediu incert

Adrian Mitroi: In functie de capacitatea economica te asezi confortabil in categoria in care te regasesti. Orice ai face trebuie sa pui capul linistit pe perna, sa fii sanatos, pentru ca trebuie sa ai capacitatea de castig. Sunt oameni care s-au indatorat foarte mult si oportunitatile si flexibilitatea lor profesionala e masiv ingradita de aceasta constrangere, ca si-au dorit neaparat o casa.

Mai mult: http://www.wall-street.ro/articol/Economie/133173/grecia-alegeri-zona-euro-cursul-leu-euro.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu