scrolltotop

marți, 19 iunie 2012

Formarea unui guvern in Grecia nu rezolva problemele Europei. Atentia se muta pe Spania…pentru cateva luni


Victoria partidului Noua Democratie in alegerile de duminica din Grecia si o eventuala formare a unui guvern de dreapta pro-euro nu schimba cu nimic situatia tensionata din zona euro, doar ca atentia investitoriilor se va muta pentru cateva luni asupra Spaniei, sunt de parere analistii.

“In prezent, nu avem o problema politica, ci una strict economico-financiara. Grecia este o tara la limita sustenabilitatii. Politicienii greci daca vroiau sa rezolve problemele tarii faceau ceva in acest sens pana cum. Dupa alegerile din Grecia, atentia tuturor se va muta asupra Spaniei, dar temporar, dupa care iar o sa revina asupra statului elen. Sigur, noua coalitie va cere <<indulcirea>> conditiilor impuse de FMI si Uniunea Europeana, ceea ce va impinge tari ca Spania si Irlanda sa procedeze la fel si reformele structurale vor fi iar intarziare”, a precizat Adrian Mitroi, secretar general la CFA Romania, pentru Wall-Street.ro.
Analistii Glodman Sachs spun ca, pe ansamblu, Grecia va ramane o sursa de incertitudine din cauza situatiei macroeconomice. Acestia considera ca statul elen este supus unor presiuni economice extreme, care merg dincolo de masurile de austeritate.
“Incertitudinea prelungita a condus la scaderea increderii si la colapsul creditarii, ceea ce a insemnat o contractie a sectorului privat, o diminuare a ofertei si a investitiilor private si o crestere a somajului structural si a ratei inflatiei. Daca Grecia nu va scapa de aceste incertitudini, solutiile moderate vor fi predispuse la marginalizare, in timp ce punctele de vedere extreme si populiste vor deveni tot mai raspandite”, se arata intr-o nota a bancii americane, potrivit businessinsider.com.
Economistul Mario Blejer, seful bancii centrale din Argentina, a mentionat ca rezultatul alegerilor din Grecia reprezinta numai "un spectacol secundar", lupta pentru prevenirea destramarii zonei euro fiind purtata in Spania.
"Nu poti trece toate aceste masuri, foarte nepopulare, cu o majoritate de numai cinci voturi", a declarat Blejer, citat de Mediafax.
Noua Democratie se afla pe primul loc in alegerile legislative din Grecia de duminica, dar fara majoritate, obtinand doar 29,66 la suta din voturi, respectiv 129 de mandate in Parlament, si fiind urmat de stanga radicala Syriza si Pasok, dupa numararea a 99,84 la suta din voturi.

O veste buna pentru bancile grecesti

Bancherii eleni sunt de parere ca alegerea unui viitor guvern pro european va conduce la o scadere a ritmului cu care grecii si-au retras banii din depozite in ultimele saptamani.
Potrivit estimarilor, in luna mai, grecii au scos din banci intre 6-7 miliarde de euro, potrivit ekathimerini.com.
In primele 15 zile ale acestei luni, grecii au retras din depozite peste 3 miliarde euro, pe fondul incertitudinilor legate de rezultatul alegerilor.
“Foarte multe astfel de fonduri se afla in casele grecilor, acestia avand in prezent nevoie de mai mult cash decat ca de obicei. Este putin probabil ca acesti bani sa se intoarca in sistemul bancar pana cand un guvern viabil este format”, a explicat un bancher.
Depozitele bancilor din Grecia s-au diminuat cu peste 90 miliarde euro de la finele anului 2008 si pana in prezent.

Preluat de pe: www.wall-street.ro; 18 iunie 2012, autor George Dobre

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu