scrolltotop

marți, 17 iulie 2012

INTREBAREA anului: sa finantam economia prin imprumuturi de la institutiile internationale?


Misiunea Fondului Monetar International (FMI) s-a amanat pana in 31 iulie, imediat dupa referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Cu sau fara presedinte, intrebarea anului ramane cum sa repornim economia. Putem sa reaprindem cresterea imprumutandu-ne in continuare la organismele internationale de finantare?
Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a declarat intr-o dezbatere pentru gandul.info ca Romania va inlocui capitalul care nu mai intra in economie prin investitiile straine directe cu imprumuturi de la institutiile internationale.
El a dat in acelasi timp asigurari ca nu trebuie sa ne facem griji pentru rostogolirea datoriei publice, atata timp cat avem un buffer fiscal confortabil la ministerul de Finante, iar in pietele externe am obtinut ultima data costuri de imprumut rezonabile.
Investitiile straine directe au scazut in mai la un nou minim, totalizand in primle cinci luni din an 465 milioane euro, la jumatate fata de nivelul din perioada similara din 2011.
In acest context si tinand cont ca incapacitatea Romaniei de a atrage fonduri structurale este cronica, se pune intrebarea cu ce bani sa repornim economia. Multi incep sa vorbeasca de capitalul autohton, dar economisirea redusa dintr-o piata emergenta ca Romania nu poate sa compenseze lipsa capitalului strain.
Wall-Street.ro va provoaca astfel la o dezbatere pe marginea acestui subiect. Credeti ca ar trebui sa repornim economia prin forte proprii sau trebuie sa ne bazam in continuare pe imprumuturile de la organismele financiare internationale?

Ce spun economistii despre imprumuturile de la institutiile internationale

Potrivit profesorului de economie Adrian Mitroi, refluxul investitiilor straine directe se face simtit la nivel global, dar ne afecteaza puternic si pe noi, pentru ca ne limiteaza potentialul de crestere, care este mare, avand in vedere ca suntem o piata emergenta. In acelasi timp, este normal ca tara emergenta sa avem parte de retrageri masive de capital in criza, pentru ca si in perioada de boom am avut parte de intrari mari de capital.
Mitroi este adeptul unor investitii cu capital de tip equity, intrucat este un capital mai rabdator. Celalalt tip de capital, de imprumut, are mai putina rabdare si nu este intotdeauna destinat cresterii economice.
Totusi, daca capitalul de imprumut este pe termen lung si este acordat de institutiile financiare internationale poate finanta cresterea economica, tinand cont ca "este nedrept sa te imprumuti acum conjunctural de pe piete".
"In general finantarile de pe piata, de tipul obligatiunilor, sunt la niste costuri nedrepte, pentru ca au in vedere contextul nefavorabil si nu ciclul economic", a mentionat Adrian Mitroi, pentru Wall-Street.ro.
Economistul mai spune ca, avand in vedere "deficitul bugetar de premianti pe care il avem sub control, de 2,2% din PIB", ne putem folosi de aceste tipuri de fonduri "cu rabdare" de tip institutional.
"Va trebui sa fim foarte gospodari, sa fim extrem de chivernisiti si sa ajungem incet, incet la modelul german de finantare economica: productie, optimizare, economisire, investire si apoi consum", a concluzionat Mitroi.


Sursa: www.wall-street.ro, ”INTREBAREA anului: sa finantam economia prin imprumuturi de la institutiile internationale?”, autor Razvan Enache, 16 iulie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu