scrolltotop

miercuri, 25 iulie 2012

Cursul de schimb arde! Atac speculativ asupra leului sau depreciere pe fundamente?


Evolutiile recente ale cursului, cu noi maxime istorice de la o zi la alta, ne duc cu gandul la atacul speculativ din 2008, cand BNR s-a luat la tranta cu cateva banci care au pariat pe deprecierea leului. Situatia din prezent este insa mult mai diferita, iar analistii pun deprecierea agresiva a monedei nationale pe fundamente.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a calculat marti un curs de 4,6397 lei/euro, un nou maxim istoric, dupa o depreciere de aproape 4 bani (0,84%) fata de sedinta precedenta. Imediat dupa publicarea cursului de referinta presiunea pe leu a crescut, in absenta unei interventii vizibile din partea bancii centrale, iar rata de schimb a atins un nou record istoric pe piata interbancara, de 4,65 lei/euro.
Totusi, la inchiderea sedintei in piata interbancara, cursul coborase la 4,63 lei/euro, dealerii suspectand ca aprecierea este sustinuta de o interventie indirecta a BNR, precum si de marcarea profitului de catre unii jucatori straini.

Cum a aratat atacul speculativ din 2008?

Potrivit unui studiu publicat de BNR la aproape trei ani dupa atacul speculativ, moneda nationala a fost supusa, in octombrie 2008, in interval de doar 4 zile (1-6 octombrie), unor presiuni puternice de depreciere, la initiativa unor banci care aveau pozitii long pe euro.
In respectiva perioada, leul s-a depreciat in fiecare zi, ajungand de la 3,73 lei/euro la 30 septembrie, la 3,94 lei/euro pe 6 octombrie, ceea ce inseamna o pierdere de 5,6% si o medie de 1,36% pe zi.
Nivelul de 3,94 lei/euro reprezenta la vremea respectiva maximul ultimelor 45 de luni.
In contextul riscului de a depasi un prag psihologic important, de 4 lei/euro, banca nationala a intervenit agresiv pentru apararea leului, prin vanzari nete de valuta care au cumulat 3,6% din volumul rezervelor valutare.
Ca urmare, leul a inceput sa se aprecieze, atingand 3,59 lei/euro pe 22 octombrie, fara sa mai depaseasca valoarea de la care a inceput atacul speculativ pana pe 19 noiembrie 2008.
Atacul speculativ asupra monedei nationale din luna octombrie a anului 2008 a esuat, explica la acel moment guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, explicand ca pozitiile lungi pe lei ale unor banci nu au mai putut fi finantate si s-au prabusit din cauza ca banca centrala lasase piata fara lichiditati. Astfel, BNR a fortat acesti jucatori sa isi inchida pozitiile in pierdere.
Graficul de mai jos arata evolutia cursului de schimb in perioada atacului speculativ din 2008.

Se repeta istoria in 2012?

Evolutia din ultimele zile a leului naste intrebarea daca moneda nationala este iarasi sub asaltul unor speculatori, avand in vedere ca in doar doua zile leul a pierdut 1,2% din valoare. Presiunea pe leul a inceput sa devina mai puternica dupa suspendarea presedintelui Traian Basescu, cu toate ca a pierdut constant din valoare de la sfarsitul lui aprilie, cand Guvernul Mihai Razvan-Ungureanu a cazut.
Practic, cursul a inceput sa creasca usor de la 4,35 lei/euro, pentru ca in sedinta de marti sa atinga aproape 4,64 lei/euro, o depreciere de aproape 7% in interval de 3 luni.
Graficul de mai jos arata o diferenta semnificativa fata de cel in care este expus atacul speculativ din 2008.

In acelasi timp, analistul economic Adrian Mitroi nu crede ca este vorba acum de un atac speculativ si nici situatia politica nu ar trebui luata in calcul prea mult.
"Sunt convins ca dupa referendum nu vom mai avea de ce sa blamam situatia interna. Nu este un atac speculativ, acesta fiind un concept invechit si demodat. Acum se cheama repozitionarea banilor si nu este un fenomen specific Romaniei, ci intregii regiuni", a declarat Adrian Mitroi, pentru Wall-Street.ro.
El considera ca deprecierea leului trebuie sa fie pusa pe lipsa de atractivitate cu care incep sa se confrunte pietele emergente din Europa. "La acest moment, ceea ce pentru noi era de pus in vitrina acum cativa ani, adica potentialul de crestere, activele ieftine, nu mai sunt suficient de atragatoare cum au fost alta data".
Acest lucru se observa foarte usor din cifrele cu privire la investitiile straine, care au cazut in primele cinci luni la un nou minim istoric, de 19 milioane euro. 
"Evident ca promisiunile de crestere si de valoare pe care le face Europa periferica nu sunt suficiente pentru a acoperi riscul investitional. Mai mult, suntem asociati din nefericire si cu alte tari din jur", a adaugat Mitroi, care mentioneaza ca am intrat intr-o faza a crizei in care se cern oportunitatile si atractivitatea lor.
Economistul da exemplul Daciei, principalul motor al exporturilor romanesti, care se muta incet incet cu productia in Maroc si "nu din cauza costurilor cu forta de munca, ci datorita proximitatii fata de consumatori".
"Aceasta relocare a interesului investitional nu este una financiara, ci este una care tine de consumatorul viitor. Cosumatorul european si est-european este impovarat cu datorii", a concluzionat Mitroi.
Avand in vedere toate problemele de competitivitate si situatia fragila din Europa, referendumul si politica interna trec pe locul doi.

Sursa: http://www.wall-street.ro; 24 iulie 2012, autor Razvan Enache

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu