scrolltotop

miercuri, 27 martie 2013

Cum va afecta criza cipriota cursul? Analisti: Romania trebuie sa profite de situatia din Cipru


Leul s-a depreciat miercuri cu 0,23% fata de euro, pana la un curs de 4,4179 lei/euro, dupa ce parlamentul cipriot a respins taxa pe depozitele bancare. Ce spun analistii despre evolutia viitoare a cursului.
Daca masura ar fi trecut de legislativul din insula Afroditei, atunci Cipru ar fi primit un pachet de imprumuturi de 10 miliarde euro de la statele din zona euro, la care s-ar fi adaugat fonduri de 5,8 miliarde euro obtinute din taxarea depozitelor.
In cazul in care Cipru nu va gasi alte surse de finantare, atunci s-ar putea sa asistam la prima iesire a unei tari din zona euro, iar efectele asupra leului vor fi negative.
Cu toate acestea, analistii considera ca amplitudinea cu care s-a depreciat leul nu mai este asa de mare ca in anii trecuti, ceea ce inseamna ca perceptia la risc a Romaniei a scazut.

Romania trebuie sa profite de situatia din Cipru

Secretarul general al CFA Romania, Adrian Mitroi, spune ca Romania, prin „oaza de stabilitate” pe care o arata, ofera randamente reale cu 1-2 procente in plus investitorilor fata de alte tari europene, astfel ca moneda si activele devin mai atractive.
Efectele pe termen mediu cauzate de criza sunt usor favorabile Romaniei, iar sacrificiile noastre de crestere economica isi arata roadele. Natiunile cum suntem noi, care isi administreaza bugetul national sub semnul austeritatii si a limitarii deficitelor, vor arata mai bine in ochii investitorilor”, a precizat Mitroi.


Sursa: www.wall-street.ro: 20 martie 2013; autor George Dobre

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu