scrolltotop

marți, 10 decembrie 2013

Peisajul bancar se va schimba radical în 2014. Vezi ce se anunță!

Un proces amplu de fuziuni și achiziții bancare, specializarea unor bănci pe anumite segmente de clientelă, stagnarea creditării și schimbările de acționariat se numără printre aspectele care vor caracteriza sistemul bancar în 2014.
Date fiind și presiunile reglementărilor europene de anul viitor și costurile implicate de acestea, o parte din instituțiile de credit, nemaiavând capacitatea să susțină rolul de bănci comerciale universale, vor încerca să acorpere doar un anumit segment de clientelă și se vor orienta și spre schimbări de acționariat.
"Vine un val important de reglementări europene care țin de Basel III și de uniunea bancară și care va necesita ca acționarii existenți sau noi, să aibă suflu de capital necesar care să le permită să țină pentru următorul ciclu instituția în proprietate. Eu cred că, mai degrabă, vor avea loc mai multe schimbări de acționariat și mai puțin de fuziuni" a declarat pentru Business24 Adrian Mitroi, secretar general al CFA (Chartered Financial Analyst - Asociației Analiștilor Financiari din România).

Schimbări majore în peisajul bancar

În 2014, peisajul bancar românesc se va schimba destul de mult și vor fi destul de puțini jucători existenți și în momentul de față care vor putea să continue ca până acum o activitate de bancă universală în adevăratul sens al cuvântului.

Reducerea expunerilor, prioritatea oamenilor în 2014

Procesul de dezintermediere va continua în 2014. Chiar dacă prețul creditului a scăzut, există un dezavantaj net pentru debitor de a plăti creditul și de a avea randament scăzut la depozite.
"Cei care au credite vor prefera să își reducă expunerile, iar cei care nu au, se vor gândi de două ori înainte de a solicita un credit și vor vrea, nu nepărat prețuri mici, ci mai multă certitudine economică. Mai nou, chiar dacă avem rating mai bun, percepție mai bună, creștere economică, deflație și multe argumente macroeconomice favorabile, avem și incertitudine politică. Intrăm într-o zonă a politicului. Urmează alegeri, iar percepția va fi spre dezintermediere. 
Va fi mai favorabil să își stingi creditul, decât să economisești" afirmă analistul economic Adrian Mitroi.
În același timp, grija băncilor va fi majoritar îndreptată spre portofoliul existent și mai puțin pe portofoliul viitor. Portofoliul existent cere încă foarte multă atenție și mai poartă încă incertitudine, potrivit analistului.
"Când ai grija portofoliului existent, probabil pentru cel nou vei prefera să fii mai precaut, însemnând credite mai puține pe termen lung și sigur mai puține în valută. Probabil, vom rămâne în zona produselor care se acordă atât corporațiilor, cât și indivizilor, pe termen scurt: creditele de consum, creditele de capital de lucru și, mai puțin, cele de investiții, care creează creștere economică" concluzionează secretarul general al CFA, Adrian Mitroi. 
Sursa: www.business24.ro; 10 decembrie 2013; autor Larisa Nicolae

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu