scrolltotop

miercuri, 9 aprilie 2014

Tabelul dividendelor arată decent, dar...

O centralizare a datelor oferită de Prime Transaction arată că majoritatea emitenţilor de la cota BVB oferă randamente superioare depozitelor bancare.
Adrian Mitroi: Dividendele sunt o recompensă cu impact emoţional, însă nivelul lor arată că încă suntem într-o etapă a randamentelor mici.
"Orice corecţie poate să pulverizeze dividendele".
 
Majoritatea companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti au anunţat dividende care la actualele cotaţii din piaţă oferă randamente superioare depozitelor bancare, atrage atenţia casa de brokeraj Prime Transaction. Astfel, trei emitenţi, respectiv Transelectrica SA (TEL), Nuclearelectrica SA (SNN) şi COnted SA Dorohoi (CNTE) au randamente de aproximativ 13% ale dividendului brut, nouă companii oferă investitorilor randamente de 7-10%, în timp ce opt societăţi vin cu randamente de 5-6% scăzute din perspectivă istorică pentru titlurile de equity, dar deja la niveluri aproape duble faţă de dobânzile bancare. Trei simboluri au o valoare a randamentului brut de 3-4%, în jurul câştigurilor obţinute de deponenţi, în timp ce alte cinci acţiuni au yield-uri mai mici de trei procente. Alumil Rom Industry, producător de tâmplărie de aluminiu rămas în uitare pe Bursă de mult timp, reprezintă "anomalia" din acest tabel, cu un randament brut al dividendului de 46,24%.

Diversificarea între acţiunea de dividend şi cea de creştere, o reţetă aproape obligatorie post-criză

"Dezintermedierea este mai profitabilă decât reintermedierea", a declarat pentru Curierul Naţional analistul financiar Adrian Mitroi, care aminteşte că parcurgem o etapă de represiune financiară, marcată de randamente reduse. Sub acest aspect, dividendele reprezintă cea mai scumpă formă de amăgire, având şi neajunsul de a disipa investitorul în taxe suplimentare.
Totuşi, între economisirea care urmăreşte obţinerea unui randament şi încercarea de prezervare a capitalului prin investiţii în active reale, plasamentele în acţiunile purtătoare de dividend pot reprezenta o oportunitate favorabilă în măsura în care combină elementul de prezervare cu cel de apreciere a capitalului, mai spune Mitroi.
Paradigma investiţională s-a modificat post-criză, aşa cum s-a schimbat şi în ceea ce priveşte locurile de muncă. Astfel, mai importantă decât diversificarea sectorială este cea pe stiluri de investiţie, respectiv între investiţiile de venit (axate pe acţiunile purtătoare de dividende) şi cele de creştere în care sunt achiziţionate acţiuni ale companiilor care cuceresc cote de piaţă de la competitori. Găsirea unui mix eficient este importantă pentru că investiţia pe venit nu este recomandabilă decât la pachet cu cea de creştere, mai spune Mitroi, amintind că emitenţii care scot cash de pe bilanţuri pentru a-l returna pentru acţionari sacrifică din creşterea viitoare.

Cele mai bune dividende, de la stat şi pentru stat

Economia de stat plăteşte investitorii, iar cea privată nu are idei de investiţii, explică Adrian Mitroi contextul în care emitenţii de la BVB aleg să returneze cash către acţionari. Însăşi faptul că fac acest lucru arată, însă, că au ieşit din etapa dificultăţilor de returnare a capitalului către investitori.

Poate că nu e cel mai eficient, dar emoţional este bine

Distribuirea de dividende exprimă o gratitudine a managementului faţă de acţionarii care aleg să stea alături de companie, dar nu sunt eficiente din punctul de vedere al randamentului nominal şi real investit. Într-o lume marcată de marje mici pe tot lanţul trofic (deponent, investitor, companii), în care investitorii sunt atenţi la fiecare procent, dividendele au un rol emoţional important, mai spune Mitroi, care predă un curs de finanţe personale şi comportamentale la Bucureşti.

O răsplată după un an de perpelire

Cei mai mulţi emitenţi au oferit randamente ale dividendului peste reperul de 3,5% pe care îl putem avea în vedere ca relevant pentru depozitele cu scadenţa la un an. Aşadar, cei care au în vedere un orizont mai mare de şase luni şi care pot trece peste fluctuaţiile inerente de pe Bursă, au şi varianta unui plasament în acţiunile purtătoare de dividende.
Investiţia de venit (dividend) este una pe termen lung; eşti obligat să cumperi şi să stai pe risc până la data dividendului, aminteşte Mitroi, care aduce în atenţia investitorilor şi reversul medaliei: "Orice corecţie poate să pulverizeze dividendele".   

Capitalul românesc este temător după dezastrul bulei imobiliare

Activitatea slabă de pe Bursă ar putea fi un avertisment că economia românească traversează o perioadă de expectativă prelungită. "Deficitul de IPO-uri şi de tranzacţionare de capital privat denotă faptul că acum capitalul românesc este parcat", ne-a declarat Adrian Mitroi. Acesta nu plăteşte dividend după ce a fost vătămat când a părăsit mediul de afaceri propriu-zis la jumătatea deceniului trecut pentru investiţii greşite în imobiliare şi în active financiare. Capitalul autohton ar putea reveni treptat, însă acesta apare ca un proces de durată.

Sursa: www.curierulnational; 9 aprilie 2014; autor Adrian Panaite

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu