scrolltotop

vineri, 5 septembrie 2014

Guvernul nu mai vrea înapoi banii primiți în plus de bugetari



Angajații statului care aveau de dat bani înapoi vor fi iertați de datorii, a decis Senatul, o decizie finală în acest caz urmând a fi luată însă în Camera Deputaților. Analiștii financiari atrag însă atenția că măsura pare mai degrabă una electorală și că facilitățile acordate acum ar putea fi anulate după alegerile prezidențiale.
Propunerea legislativă anterioară scutea de plata acestor sume numai profesorii, dar acum a fost extinsă la toate categoriile de angajați bugetari. Sumele încasate în plus și care ar fi trebuit restituite au fost considerate nelegale de mai multe instituții de control ale statului.
Suma totală înseamnă 300 de milioane de lei, dar autoritățile susțin că bugetul nu va avea de suferit în nici un fel. Ministrul muncii Rovana Plumb spune că acești bani nu au fost luați în calcul la capitolul venituri, așa că nu se pierde nimic.
Plenul Senatului a extins amnistierea de la personalul din învățământ la toți bugetarii care au obținut venituri de natură salarială constatate a fi nelegale prin rapoartele Curții de Conturi sau alte instituții de control, aceștia fiind exonerați de la restituirea sumelor.
Astfel, senatorii au adoptat un amendament care a extins aplicabilitatea unei propuneri legislative care prevedea inițial scutirea de la restituirea sumelor din venituri salariale, constatate nelegale, de la cadrele didactice la întregul personal bugetar. Amendamentul, propus de comisia pentru muncă, a făcut ca Guvernul să-și schimbe poziția inițială, împotriva propunerii legislative, într-una în favoarea actului normativ.
Ministrul muncii Rovana Plumb, prezentă la dezbateri, a susținut propunerea legislativă, menționând că măsura ar fi o reparație pentru bugetari.
”Din 2012, de când am preluat guvernarea, guvernul Ponta se luptă și ia măsuri pentru repararea nedreptăților făcute de către fosta guvernare, iar proiectul de lege care astăzi este în dezbatere se înscrie pe această linie. Este vorba de repararea nedreptăților făcute profesorilor, cadrelor medicale, reprezentanților administrației publice locale și alte categorii de bugetari. De aceea, guvernul susține raportul pe care l-a întocmit comisia pentru muncă”, a afirmat ministrul.
Rovana Plumb a evitat să precizeze în cadrul dezbaterilor care este impactul bugetar al inițiativei legislative.
Propunerea legislativă, formulată de senatorul Liviu Pop, se referea inițial la scutiri aplicate profesorilor din trei localități din județul Hunedoara, fiind retrimisă în parlament de președintele Traian Băsescu, care a reclamat printre altele faptul că legea este discriminatorie aplicându-se doar persoanelor din anumite localități.
Ulterior, inițiativa legislativă a fost amendată de senatorii din Comisia de muncă, măsura amnistierii fiind aplicată tuturor bugetarilor.

Parerea analistului financiar Adrian Mitroi

Link: guvernul-nu-mai-vrea-inapoi-banii-primiti-plus-bugetari

Sursa: RFI Romania; autor Cătălin Lența; 2 septembrie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu