scrolltotop

vineri, 19 septembrie 2014

Scotia independenta - cat ar afecta economic Romania si UE


Scotienii ies la vot, joi, pentru a decide daca vor sa fie independenti de restul Marii Britanii sau nu. Cele doua tabere, pro si contra, au fost umar la umar in sondajele de opinie, iar anumite aspecte importante nu au fost lamurite nici pana acum. In aceste conditii, ce consecinte ar avea o eventuala secesiune pentru Romania si Uniunea Europeana?

Leul si euro vor suferi un soc?

Analistul Adrian Mitroi considera ca scenariul independentei Scotiei este improbabil, in primul rand din motive economice.

Totusi, daca acesta se va concretiza, noua tara va fi nevoita sa ramana cu lira sterlina, care "sigur va fi supusa la presiune, dar orice depreciere de moneda se poate dovedi favorabila".

Insa ce se va intampla cu leul?

"Leul este un activ financiar ce coteaza stabil fata de moneda euro, care probabil este prea apreciata pentru a fi de folos unei reveniri economice sustenabile. Efectul va fi acelasi ca si pentru celelalte active din pietele in dezvoltare: la inceput presiune de depreciere, dar pe termen mediu va urma o revenire si apoi o apreciere", a declarat Adrian Mitroi pentru Ziare.com
 
Independenta Scotiei, un lucru bun? 

"Lumea se emancipeaza prin toate colturile lumii, ni se pare ca nivelul de trai este prea mic fata de ce meritam si credem ca miscarile de ordin politic pot duce la cresterea acestui nivel de trai. Gresit. Doar productivitatea, asumarea de risc, educatia, esecul si revenirea, inovatia si greul productiei exportate pot aduce un trai mai bun. Evadarea Scotiei ar fi un lucru bun din punct de vedere economic", considera Adrian Mitroi.

Sursa: www.ziare.com; 18 septembrie 2014; autor Constantin Pescaru 

Un comentariu:

  1. Numele meu este doamna Nadia Albert din Rusia și sunt astăzi o femeie fericită prin ajutorul unui împrumutător de împrumut, domnul Russ Harry. Voi trimite orice persoană care caută împrumut către această firmă de împrumut. El mi-a dat fericire mie și familiei mele, aveam nevoie de un împrumut de 500.000,00 USD pentru a-mi începe viața peste tot, fiind mamă singură cu 2 copii. Am întâlnit acest creditor credincios și DUMNEZEU care mă ajută cu un împrumut de 500.000,00 dolari SUA, la o rată scăzută. Este un om care se teme de Dumnezeu, dacă aveți nevoie de împrumut și veți rambursa împrumutul, vă rugăm să-l contactați prin e-mail-Elegantloanfirm@hotmail.com / număr Whatsapp + 393511617486

    RăspundețiȘtergere