scrolltotop

sâmbătă, 17 ianuarie 2015

Reforma cu sila nu se face. De ce ramane Grecia un sac fara fund pentru Uniunea Europeana

Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca Germania este pregatita sa lase Grecia sa iasa din Zona Euro daca stanga radicala va repune in discutie masurile de austeritate. Potrivit acesteia, guvernul german considera aproape inevitabila iesirea Greciei din zona euro daca seful Syriza, Alexis Tsirpas, va abandona politica de austeritate bugetara si nu va mai rambursa datoriile tarii.
Declaratiile cancelarului german, Angela Merkel, au alimentat si mai mult valul de speculatii cu privire o eventuala iesire din Zona Euro a Greciei. Parlamentul elen a anuntat, de asemenea, saptamana trecuta, dizolvarea sa si organizarea alegerilor legislative anticipate la 25 ianuarie, scrutin care ar putea fi castigat de formatiunea de extrema-stanga, Syriza, care se opune continuarii masurilor de austeritate impuse de Troica internationala (Comisia Europeana, BCE si FMI) in schimbul unor imprumuturi de 240 de miliarde de euro.
Recent insa, un purtator de cuvant al Bundestag-ului a dorit sa calmeze opinia publica afirmand ca Germania ramane increzatoare ca Grecia isi va respecta angajamentele luate in cadrul planului de salvare european. "Grecia si-a respectat angajamentele in trecut. Guvernul presupune astfel ca Grecia va continua sa isi respecte angajamentele contractuale" fata de creditorii sai, a declarat Georg Streiter.
Cu toate acestea, o eventuale decizie a Greciei de a iesi din Zona Euro este putin probabila si nu va avea efecte devastatoare pentru pietele financiare, iar consecintele nu vor fi mai severe decat cele ale falimentului Lehman Brothers, spun analistii consultati de wall-street.ro.
Economia elena da semne de revenire, dupa ani lungi si grei de recesiune. Grecia poate astfel culege primele roade, dupa o perioada dura de mari sacrificii. Or, aceste sacrificii facute de populatie, ar putea deveni inutile, daca, liderul de extrema stanga, Alexis Tsipras, alege sa renunte la austeritate, desi ar vrea sa ramana in Zona Euro. Dar, acest lucru nu este posibil.

Ar recunoaste UE un proiect falimentar?

Economistul Adrian Mitroi apreciaza ca "Grecia nu va iesi niciodata din Zona Euro. Nu exista aceasta optiune nici pentru Uniunea Europeana. Ar reprezenta o recunoastere implicita a unui proiect european si a unui efort nereusit de mentinere a acestuia. Ceeea ce ni se pare noua pe termen scurt a fi relevant din punct de vedere economic, nu este si pentru geopolitica actuala, care este una ce tine de alte considerente decat economice, tine de emigratie si politica geostrategica militara. Grecia reprezinta principalul bastion al Uniunii Europene impotriva imigratiei din Magreb" (n.r. - regiunea delimitata de tarile nord africane – Tunisia, Algeria si Maroc, Egiptul, partial si Libia si Mauritania, care, pe baza istoriei lor, au multe trasaturi comune).
In opinia sa, un alt motiv pentru care Grecia nu va iesi din Zona Euro este reprezentat de faptul ca politicienii europeni nu mai au prea multe "instrumente" de decizie si singura lor optiune ramane "mentenanta" pe termen scurt a acestui "status quo" actual. "In schimb, foarte multe butoane sunt la Mario Draghi, presedintele BCE. Din aceasta directie se asteapta multe reforme structurale, care, din pacate, nu cred ca vor veni de la o banca centrala, in afara de manevrarea inflatiei sau a deflatiei. Intr-un cadru extrem de birocratic, politicienilor europeni nu le mai ramane «nimic»".

Mai grav ca falimentul Lehman Brothers?

"Falimentul Lehman Brothers a constituit o surpriza pentru pietele financiare. Grecia nu mai constituie de mult o surpriza pentru lumea financiara globala.
Adrian Mitroi considera ca daca, totusi, se va intampla, iesirea Greciei din Zona Euro se va face la modul implicit din cauza contraperformantei. "Daca si Grecia, care beneficiaza de turism, o marfa de export extrem de fungibila si valoroasa, are dificultati de mentenanta, nu cred ca acesta iesire este o optiune. Continuarea acestui hazard insa, prin subperformanta economica, va duce la mutarea polilor de influenta economica dinspre Europa catre, exclusiv, Statele Unite si Asia".

Isi va respecta Grecia angajamentele?

"Grecia cunoaste foarte bine aceste lucruri si va face ceea ce a facut si pana acum. Adica totul numai pe jumatate. Va readuce din nou in atentia publica iertarea de datorii a Germaniei, considerata simbol al stabilitatii, cu toate ca a avut in ultimele decenii cateva falimente nationale. Acest hazard moral va reprezenta cartea pe care o va juca Grecia", apreciaza Adrian Mitroi.
De partea cealalta a mesei, ceilalti jucatori au si ei "slabiciunile" lor, mai spune Adrian Mitroi. "Franta, cu o economie nereformata, se afla mereu in imposibilitatea de a-si administra deficitul bugetar, in timp ce Germania a avut beneficii multi ani datorita unei monede extrem de apreciate. Fiecare jucator de la masa are cate o musca de caciula".

Sursa: www.wall-street.ro; 5 ianuarie 2015; Marius Alexandru Stanciu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu