scrolltotop

sâmbătă, 17 ianuarie 2015

SCRISOARE. Cresterea salariului minim este o masura anti-economica

Sustin si eu ca majorarea salariul minim pe economie reprezinta un obstacol in calea cresterii sau lansarii de afaceri noi. Antreprenorul este, practic, obligat sa plateasca un nivel minim de salariu angajatilor sai, fara nicio legatura cu realitatile din piata.
Care sunt, de fapt, efectele economice ale acestei interferente a statului in economie?
Fundamentata pe argumente economice utilitariste (bunastarea angajatilor va creste), politica salariului minim afecteaza anumiti angajati prin cresterea somajului. Ma voi referi aici doar la o anumita categorie de persoane afectate de impunerea salariului minim: tinerii. In Occident, indeosebi in Statele Unite, se discuta foarte mult despre “The Millennials”, generatia Y, formata din tinerii nascuti intre 1980 si 2000. Acest grup de tineri care incearca sa invinga cat mai repede criza actuala, ar trebui sa devina un segment prioritar pentru guvernantii de pretutindeni. Din contra! Tocmai acest grup sufera cel mai mult ca urmare a reactiei antreprenorilor la cresterea salariului minim.
Fara dubii, cresterea salariului minim duce la somaj si motivul pentru care tinerii vor suferi printre primii este acela ca ei formeaza categoria celor mai putin experimentati, cu cele mai reduse competente si aptitudini si implicit cu cea mai mica performanta in activitatea economica.
Mecanismul prin care se intampla acest lucru este simplu: crearea somajului in masa este obtinuta prin inaltarea salariul minim pe economie, in timp ce reducerea somajului este obtinuta prin desfiintarea acestuia.
Ceea ce vreau sa aplaud este ca un grup (din care fac parte antreprenori si profesori universitari) a avut initiativa elaborarii unei scrisori deschise pe tema cresterii salariului minim. Din cate cunosc, este o premiera situatia in care un grup compact de antreprenori (unul dintre ei este Antreprenorul Anului 2014 in Romania) se alatura cu economisti din mediul economic si din mediul financiar cu scopul de a transmite politicienilor solicitari bazate pe o logica economica sanatoasa.
Iata mai jos scrisoarea care argumenteza de ce cresterea salariului minim este o masura inoportuna.

Cresterea salariului minim – o masura anti-economica si anti-sociala

"In atentia doamnei ministru Rovana Plumb
Spre stiinta domnului Prim-Ministru Victor-Viorel Ponta
Spre stiinta Domnului Presedinte Ales Klaus Werner Iohannis
Stimata doamna ministru,
Suntem un grup de cadre didactice, economisti, antreprenori si manageri preocupati de politicile publice care afecteaza climatul de afaceri si bunastarea populatiei si dorim sa atragem atentia asupra proiectului de Hotarare de Guvern privind cresterea salariului minim in anul 2015.
Intuim ratiunile politice si totodata constrangerile bugetare care ar justifica o astfel de decizie. Totusi, consideram oportun sa ne exprimam un punct de vedere care, speram, intr-o prima faza va determina reconsiderarea acestei decizii, iar ulterior va constitui o tema de discutie si un punct de plecare pentru formularea unor politici sanatoase de natura sa sprijine bunul mers al economiei.
Masura cresterii salariului minim pe care o doriti implementata in 2015 este distructiva pentru economie si afecteaza bunastarea celui mai sarac segment al fortei de munca.
Argumentam, in primul rand, prin considerentul ca „salariul minim” instituie o prohibitie: ii impiedica pe angajatori sa colaboreze cu persoanele slab calificate, precum tinerii fara experienta, in situatia in care productivitatea muncii acestora este inferioara salariului stabilit in mod artificial prin lege. In consecinta, fixarea unui nivel minim al salariilor mai sus decat cel determinat de realitatea economica duce la descurajarea cererii de munca (din partea angajatorilor), la cresterea somajului si a economiei subterane.
Cei afectati se impart in doua categorii: (1) intreprinzatorii si companiile care ofera de lucru oamenilor fara calificari deosebite si care vor descoperi ca trebuie sa cheltuiasca mai multi bani din buzunar pentru a-si mentine activitatea, putand induce si o crestere a preturilor care ii va afecta in primul rand tot pe cei cu un nivel redus al veniturilor; (2) persoanele cu slaba calificare sau fara experienta, care ocupa sau vor sa ocupe o slujba si care vor fi concediate, puse in imposibilitatea de a gasi un loc de munca sau nevoite sa lucreze fara acte legale.
Asa cum atesta studiile stiintifice, economistii, in marea lor majoritate, s-au declarat de-a lungul timpului impotriva instituirii salariului minim sau a cresterii acestuia, exact din motivele enumerate mai sus. Poate cel mai apreciat manual universitar modern de economie, cel al profesorului N. G. Mankiw de la Universitatea Harvard, se refera explicit la aceasta problema, mentionand ca 79% dintre economisti sunt de parere ca salariul minim creste rata somajului in randul tinerilor si al persoanelor slab calificate.
Dupa cum bine stiti, in Romania rata somajului in randul tinerilor este de aproape 4 ori mai mare decat rata generala a somajului (23,9% fata de 6,7%), iar „munca la negru” a luat proportii ingrijoratoare. Potrivit Consiliului Fiscal, unul din cinci salariati lucreaza „la negru”: „La nivelul anului 2012, in Romania erau circa 1,57 milioane de salariati, patroni si intreprinzatori individuali neinregistrati, «la negru», reprezentand aproximativ 27,7% din totalul salariatilor, patronilor si intreprinzatorilor individuali din economie”. Aceeasi sursa mentioneaza ca evaziunea fiscala din „munca la negru” s-a dublat fata de anii dinaintea crizei economice, valoarea anuala a impozitelor pe venit si a contributiilor pe care intreprinzatorii refuza sa le achite ajungand la 3,7 miliarde de euro.
In ultimii ani, pragul salarial sub care este interzis sa oferi locuri de munca a tot crescut, de la 700 lei in 2012 la 900 lei in prezent. Cu majorarea preconizata in 2015, la 1050 lei, salariul minim ar putea inregistra o crestere de 50% in doar cativa ani, interval in care productia (PIB) se estimeaza a creste doar cu 9%.
Din 2007-2008 incoace salariul minim a crescut permanent mai repede decat salariul mediu; daca inainte de 2009 acest prag era fixat la mai putin de 30% din salariul mediu, acum reprezinta 40%. Nu este de mirare atunci ca o parte atat de mare din forta de munca, aproape un milion si jumatate de salariati, sunt remunerati cu salariul minim. Daca fenomenul va continua, Romania risca sa ajunga o tara de angajati „pe minim”, cu o vasta economie informala, cu sute de mii de oameni care nu isi gasesc o slujba sau care nu intra sub umbrela sistemele de asigurari sociale.
Va amintim ca nivelul de trai nu sporeste prin decrete guvernamentale, ci datorita cresterii productivitatii, care face ca un volum tot mai mare de bunuri si servicii sa fie obtinute cu pretul aceluiasi efort depus.
Cresterea salariului minim impune o povara suplimentara firmelor existente, si asa decapitalizate de criza economica, si descurajeaza initierea de noi afaceri. Cresterea salariului minim este in mod fundamental o masura anti-sociala, lovind exact in populatia saraca: persoane cu nivel redus de instruire (73% din totalul somerilor!), tineri fara experienta, categorii sociale defavorizate sau discriminate.
Din cate intelegem, dumneavoastra si guvernul din care faceti parte aveti drept obiectiv imbunatatirea conditiilor de viata ale romanilor. In acest caz, este necesara abandonarea masurii cresterii salariului minim si concentrarea pe acele politici care incurajeaza crearea de locuri de munca, investitiile si productivitatea.
Cu deosebita consideratie,
Bogdan Glavan, profesor universitar, Universitatea Romano-Americana
Cristian Paun, profesor universitar, Academia de Studii Economice
Octavian Badescu, antreprenor, Sameday Courier
Florin Citu, economist
Felix Patrascanu, antreprenor, CEO Fan Courier
Dragos Anastasiu, antreprenor, General Manager Eurolines
Radu Nechita, conferentiar doctor, presedinte CISED
Mircea Tudor, antreprenor, Presedinte MBTelecom
Adrian Stanciu, antreprenor si profesor, Erudio, Maastricht School of Management Romania
Mihai Matei, antreprenor, Country Manager Syericycle Romania
Alexandru Ghita, antreprenor, Presedinte Educativa Group
Cristian Nicolae, antreprenor si manager, Softexpert Mobility, John Maxwell Team
Claudiu Nasui, economist, presedinte SOLIB
Adrian Mitroi, analist economic
Ovidiu Neacsu, antreprenor
Gabriel Mursa, conferentiar universitar, Institutul Hayek Romania
Radu Musetescu, conferentiar universitar, Academia de Studii Economice
Vlad Topan, lector universitar, Academia de Studii Economice
Costea Munteanu, profesor universitar, Academia de Studii Economice
Vlad Muresan, lector universitar
Gabriel Staicu, conferentiar universitar, Academia de Studii Economice
Ion Radu Zilisteanu, analist economic
Radu Cujba, antreprenor
Victoria Burton, antreprenor
Cosmin Marinescu, conferentiar universitar, Academia de Studii Economice
Valentin M. Ionescu, consultant
Cristina Chiriac, antreprenor
Gabriel Biris, avocat
Mihaela Ifrim, lector universitar, Institutul Hayek Romania
Romeo Vatra, antreprenor
Emanuel Mihail Socaciu, lector universitar, Universitatea din Bucuresti
Marius Cristian Pana, conferentiar universitar, Academia de Studii Economice
Octavian-Dragomir Jora, lector universitar, Academia de Studii Economice, jurnalist economic"

Sursa: www.wall-street.ro; 8 decembrie 2014, autor Claudiu Vrinceanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu