scrolltotop

duminică, 14 octombrie 2012

Leul se depreciaza, inflatia arde, dobanzile scad: mai merita sa tii banii in depozite?


Dobanzile la depozitele la termen in lei se afla pe un trend descendent, in conditiile in care numai de la inceputul anului randamentele au scazut chiar si cu un punct procentual, iar rata inflatiei a urcat la 3,88%.
Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in primele opt luni din 2012, dobanzile la depozitele in lei aflate in sold au scazut cu 0,83 puncte procentuale (pp), pana la o medie de 5,41%. In acelasi timp, dobanzile la depozitele noi in lei s-au diminuat cu peste un punct procentual, la un nivel de 5,58%.
Cu o inflatie in crestere, cu randamente in scadere, cu o moneda aflata in depreciere de cateva luni, la care se adauga impozitul de 16% din dobanda platit catre stat, se pune astfel intrebarea, mai merita sa-ti tii banii in depozitele in lei? Raspunsul la nivelul pietei a fost acela ca populatia s-a indreptat mai mult catre depozitele in euro.
De exemplu, in perioada august 2011-august 2012, romanii si-au majorat depozitele in lei cu 10,6%, in timp ce economiile in valuta au avansat cu 11,8%, in conditiile in care, in perioada similara din urma cu un an, ritmurile de crestere erau de 9,7% la lei si de 0,9% la valuta.
“Consider ca inca merita sa-ti tii banii in depozite. Noi suntem in faza de <<return of capital>> si am trecut de la rata fara risc la riscul fara rata. Randamentele usor negative fac parte din peisajul actual. Odata cu represiunea financiara a aparut o noua specie care subventioneaza deficitul bugetar, atat in Europa, cat si in Romania: deponentul. Vom avea randamente pozitive numai acolo unde va exista o asumare a riscului, iar noua norma este returnarea capitalului cu indexarea macar la inflatie”, a explicat analistul financiar Adrian Mitroi.


In ce poti investi pentru a avea randamente superioare?

Adrian Mitroi spune ca pentru a obtine randamente superioare, populatia ar putea investi in obligatiuni corporative, depozite pe termene mai lungi sau actiuni.


Bancile “se bat” pe economii lunare de 241 lei/gospodarie

Potrivit Institutului National de Statistica, veniturile populatiei, ca medie lunara pe gospodarie, au fost in trimestrul al doilea de 2.396 lei, iar cheltuielile de 2.155 lei.
Astfel, romanii au economisit in medie pe gospodarie 241 lei. Salariile si celelalte venituri asociate acestora au format cea mai importanta sursa de venituri (48,9% din veniturile totale ale gospodariilor in trimestrul I 2012, respectiv 50,5% in trimestrul II 2012).
La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (23,7%), veniturile din agricultura (3,6%), veniturile din activitati neagricole independente (3,0%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,7%). O pondere importanta detin si veniturile in natura (16%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (14,1%).
Cheltuielile totale ale populatiei, au fost, in trimestrul II 2012, in medie de 2.155 lei lunar pe gospodarie (749 lei pe persoana) si au reprezentat 89,9% din nivelul veniturilor totale.
Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.). Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere foarte mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,3%).


Sursa: www.wall-street.ro; 9 octombrie 2012; autor George Dobre

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu