scrolltotop

marți, 11 decembrie 2012

Analiştii: "Presiunea pe leu, mai mare după alegeri"

Leul a crescut, ieri, în raport cu euro, Banca Naţională a României (BNR) publicând un curs de referinţă de 4,5394 lei/euro, cu 0,6 bani sub valoarea anterioară.
Pe piaţa interbancară cotaţiile monedei naţionale s-au menţinut, în prima parte a zilei, în apropierea nivelului de 4,54 lei/euro.
Analiştii sunt de părere că leul se află sub o uşoară presiune, în contextul în care pe 9 decembrie vor avea loc alegerile parlamentare, însă pieţele reacţionează mai degrabă la rezultatele alegerilor, decât la programele electorale prezentate în timpul campaniei electorale.
Pe termen mediu, este posibil ca moneda naţională să se deprecieze, însă analiştii subliniază că Banca Centrală "se va lupta" cu volatilitatea cursului de schimb, cu toate că rezervele scad.

     Adrian Mitroi: "Dacă va exista o depreciere, atunci aceasta se va realiza doar pe «silent»"
 Leul este sub o uşoară presiune din cauza alegerilor parlamentare, dar mai important este efectul BNR, care nu va accepta sub nicio formă o volatilitate a cursului de schimb care să atingă praguri psihologice, ne-a declarat Adrian Mitroi, director executiv financiar la MKB Nextebank.
Domnia sa ne-a precizat: "Leul va fi în continuare o monedă stabilă. Dacă va exista o depreciere, atunci aceasta se va realiza doar pe «silent». Nu vorbim despre o depreciere în valori nominale, pentru că BNR nu a dat niciodată palpitaţii economiei, ci despre una în termeni reali". 
În economia reală, gradul redus de absorbţie a fondurilor europene, dezintermedierea din sectorul bancar şi remiterile care nu mai vin de la românii din străinătate vor pune presiune de scădere pe puterea de cumpărare a românilor".
Adrian Mitroi a subliniat că anul acesta a fost unul dificil, populaţia fiind extenuată de condiţiile de austeritate.


Sursa: www.bursa.ro; 07.12.2012, autor Elena Voinea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu