scrolltotop

sâmbătă, 30 noiembrie 2013

Cresterea ratingului de tara al Romaniei, semn vital pentru investitorii straini

Ratingul atribuit Romaniei, confirmat la "BB+", reflecta o imbunatatire a fundamentelor economiei si da semnal in piata ca Romania este intr-o perioada de stabilitate economica, potrivit specialistilor contactati de Business24.
Agentia de evaluare financiara, Standard & Poor's, a imbunatatit perspectiva ratingului Romaniei de la "stabila" la "pozitiva" si a confirmat calificativul la "BB+", reflectand cresterea semnificativa a exporturilor, consolidarea fiscala si stabilitatea sectorului financiar.
Confimarea ratingului reflecta progresele constante ale Romaniei in privinta ajustarii economiei catre cererea externa, consolidarea fiscala si intarirea stabilitatii sectorului financiar, se arata in comunicatul S&P.
"In general, agentiile americane ne-au privit mai critic, iar daca acum avem si din partea de peste ocean mai multa favorabilitate, acesta este un mesaj de interes investitional. Suntem pe drumul cel bun" a declarat pentru Business24 Adrian Mitroi, secretar general al CFA (Chartered Financial Analyst - Asociatiei Analistilor Financiari din Romania).
Este o confirmare ca acest gen de mix de politici economice, fiscale si monetare, dar si cu usoara restrictivitate pe fiscalitate este o politica potrivita, sustine analistului economic.

Aversiunea fata de risc este inca destul de mare

Chiar daca Romania devine mai competitiva si acest rating vine ca o confirmare, analistii economici avertizeaza si sustin ca "trebuie sa fim precauti" avand in vedere ca mai exista si o serie de disfunctionalitati economice interne si probleme de buget, o perspectiva politica care poate duce oricand la volatilitate.
Moody's evalueaza Romania cu rating "Baa3", cu perspectiva negativa, iar Fitch cu "BBB-", cu perspectiva stabila. Ambele ratinguri sunt pe ultima treapta a categoriei recomandate investitorilor, S&P fiind singura dintre cele trei mari agentii de rating care evalueaza Romania cu rating din categoria nerecomandata investitorilor (junk).
"Concluzia este ca economia devine mai competitiva. Din nefericire trebuie sa muncim mai mult pentru aceleasi beneficii economice, dar avantajul fundamental este ca Romania pe ansamblu si entitatile economice, au devenit ceva mai competitive. Daca mai punem un rating favorabil si pe moneda interna si pe moneda externa, dar si pe termen mediu si pe termen mai lung, atunci Romania se poate imprumuta mai bine chiar si pe termen mai lung, nu doar pe termen scurt cum am facut-o pana acum, cu avantajul de a se finanta peste lungimea unui ciclu economic" sustine Adrian Mitroi.

Alba Iulia, primul oras din Romania cu rating Moody's

Alba Iulia, oras cu 60.000 de locuitori, a devenit prima municipalitate romaneasca evaluata de o agentie de rating. Agentia Moody's Investors Service a publicat ratingul "Ba1" pentru municipiul Alba Iulia, acelasi cu ratingul acordat de Moody's oraselor Budapesta si Zagreb.
Moody's a anuntat, marti, ca a atribuit orasului Alba Iulia ratingul "Ba1", cu perspectiva negativa, sustinut de managementul prudent al bugetului local si de rezervele "confortabile" de bani, dar limitat de capacitatea municipalitatii de a atrage venituri si de posibila crestere a gradului de indatorare.
Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a declarat intr-o conferinta de presa, ca a simtit nevoia unei evaluari externe pentru a vedea, o data in plus, care este situatia institutiei pe care o conduce, in vederea accesarii unor viitoare fonduri europene.
Link: http://www.business24.ro/standard-poor-s/rating/cresterea-rating-ului-de-tara-a-romaniei-de-catre-standard-poor-s-vazuta-ca-un-semnal-pentru-investitorii-straini-1538307                                                              Sursa: www.business24.ro; 22 noiembrie 2013; autor Larisa Nicolae

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu