scrolltotop

duminică, 10 noiembrie 2013

Cum este afectat sistemul bancar de noul tavalug fiscal. Vezi cum va fi influentata creditarea


Recentele taxe si impozite, introduse sa "hraneasca" sistemul bugetar, au creat incertitudinii in ceea ce priveste vulnerabilitatea sistemului bancar vis-a-vis de sistemul fiscal.
Noile taxe, dar si impactul pe care acestea l-ar putea avea asupra economiei ar putea sa afecteze atat direct, cat si indirect sistemul bancar, sustin specialistii contactatii de Business24.

In ce masura poate fi afectat sistemul bancar

Din punctul de vedere al analistilor, exista efecte nuantate "pe diverse ramuri si diversi operatori economici". Intr-o prima perspectiva, impactul este negativ asupra economiei, insemnand cel mai probabil o incetinire a revenirii economice.

Adrian Mitroi (CFA): "Eu vad partea plina a paharului"

Adrian Mitroi, secretar general al CFA (Chartered Financial Analyst - Asociatiei Analistilor Financiari din Romania) sustine insa ca nu exista doar efecte critice ale unor taxe mai mari, ci si beneficii.
"Eu nu vad doar partea goala a paharului, vad si beneficii ale acestor taze. Procesul de dezinflatie reusit pana acum este un rezultat al disciplinei financiare impuse de catre finantatorii institutionali. Faptul ca suntem in management de deficit are si beneficii. Cel mai mare minus este ca managementul deficitului nu ajuta prea mult la cresterea economica, in schimb inseamna disciplina, inseamna politici precaute, fiscale si monetare, inseamna o banca centrala care are confortul sa puna, pe langa politicile fiscale care sunt restrictive, si o nuanta de politici monetare acomodativa, adica sa compenseze strictetea fiscala cu un pic de relaxare monetara" a declarat pentru Business24 Adrian Mitroi.
Politica monetara va fi obligata sa compenseze strictetea fiscala, insemnand un suport dat la credite si la serviciul datoriei, iar creditele noi vor fi mai atragatore si mai ieftine, considera secretarul general al CFA.
Sursa: www.business24.ro; 7 noiembrie 2013; autor Larisa Nicolae

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu