scrolltotop

luni, 2 aprilie 2012

Transelectrica, vedeta de pe Bursă cu buzunarele goale



Încheierea cu succes a ofertei pentru un pachet de 15% la transportatorul energetic reprezintă un pas pozitiv pentru piaţa de capital, mai ales prin prisma interesului investitorilor
Totuşi, funcţia Bursei de finanţare a economiei nu a fost îndeplinită în acest caz, iar banii se vor duce la stat, în loc să rămână în compania care are nevoie de investiţii, arată analistul financiar Adrian Mitroi.

Începând de săptămâna trecută, după închiderea cu succes a ofertei publice secundare derulate de statul român, Transelectrica SA (TEL) va avea un free-float de 25%. Interesul investitorilor pentru companie nu s-a răsfrânt favorabil însă în niciun fel pentru programul investiţional preconizat, banii urmând să ajungă la stat, şi nu în societate.
Adrian Mitroi, analist financiar şi investitor de portofoliu, spune că ar fi fost de preferat ca mai întâi să se realizeze o majorare de capital, iar obiectul ofertei publice să îl fi făcut pachetul suplimentar, în aşa fel încât banii să fi rămas în companie. Aşa, operaţiunea de pe Bursă rămâne o simplă vânzare, în care statul a înstrăinat un pachet către investitorii privaţi. Transelectrica are mândria de a avea un pachet de 25% listat pe Bursă, însă nu are niciun beneficiu tangibil. În condiţiile în care statul nu are bani pentru investiţii în companie, ar fi fost de preferat ca prin această listare a unui pachet suplimentar, resursele investitorilor privaţi să fi fost atrase către societate, a mai arătat Mitroi.  

Preţul, înainte de toate

O altă concluzie pe care o putem trage după oferta publică derulată la transportatorul energetic este aceea că discountul contează, preţul făcând diferenţa dintre eşecul ofertei de la Petrom din vara anului trecut şi succesul operaţiunii de la TEL. Adrian Mitroi aminteşte că o companie excelentă nu este acelaşi lucru cu o investiţie excelentă. Cererea şi oferta de acţiuni nu sunt perfect corelate cu performanţa societăţilor şi de aceea achiziţia de acţiuni la companii renumite poate arăta în timp că plasamentele nu au fost bune. Privind lucrurile sub acest aspect, acordarea unui discount este esenţială.
Mitroi mai atrage atenţia însă şi asupra faptului că în istoria recentă, de cele mai multe ori, ofertele publice primare şi secundare au fost mai degrabă favorabile emitenţilor sau acţionarilor majoritari decât investitorilor de portofoliu care au participat la operaţiuni. "Nimeni nu face favoruri unor noi investitori", a mai spus analistul financiar. El are rezerve asupra posibilităţii reale a investitorilor de a obţine un randament semnificativ pe un orizont de timp previzibil şi chiar se aşteaptă la înscrierea acţiunilor TEL pe o traiectorie descendentă.
Din acest punct de vedere, preţul maximal de 19,2 lei/acţiune a fost calificat de către Adrian Mitroi drept "indecent". Dimpotrivă, discountul ar fi trebuit să fie mai adânc pentru ca să merite participarea investitorilor. Fiecare procent în plus cere sacrificiu de timp investiţional din partea investitorului. Pentru a avea un randament de 10%, acesta trebuie să aştepte un an de zile şi fiecare palier de cotare urcat în cadrul ofertei poate duce la elongarea orizontului investiţional. Dacă investeşti fără discount, doar la o evaluare echitabilă, perioada se poate prelungi, iar riscurile apariţiei unei corecţii - care la rândul ei trebuie recuperată - creşte.
Adrian Mitroi subliniază că în actualul context al pieţelor financiare internaţionale, vânzările de succes se pot realiza numai acordând discount la preţul de piaţă şi nu la activul net, care poate fi manipulat prin ratele de actualizare.  

Prea mici ca să nu plătească mai mult

Adrian Mitroi spune că împărţirea pe tranşe este contraproductivă şi că el ca investitor individual nu se simte confortabil atunci când ştie că nu este la aceeaşi masă cu investitorii instituţionali, beneficiind de un preţ transparent. 

Cu gândul la listările viitoare...

I-am întrebat pe respondenţii noştri care ar fi concluziile pe care le putem trage după această ofertă pentru optimizarea programului de listări avut în vedere. Dincolo de discount, de transparenţă şi de respectarea recomandărilor consorţiului de intermediere, aceştia au indicat şi alegerea perioadelor de derulare. "Ofertele rămân dependente de ferestrele de oportunitate. Timing-ul este un element-cheie", ne-a declarat Adrian Mitroi, care adaugă faptul că sub acest aspect oferta de la TEL a fost bine calculată, desfăşurându-se într-un climat de relativ optimism investiţional, probabil la un final de piaţă "bull".
Adrian Mitroi a punctat, de asemenea, exigenţa în creştere a investitorilor. În opinia sa, piaţa a abordat foarte realist oferta TEL şi a inclus corect în preţuri costurile de oportunitate. Investitorii au calculat bine impactul taxelor şi comisioanelor asupra randamentului viitor al investiţiei şi au plasat ordinele în consecinţă. "Sunt oameni pricepuţi, destoinici, care au calculat foarte bine. Piaţa s-a emancipat şi are calităţi de a discerne. Statul trebuie să plece de la această premisă, că partenerii din partea cealaltă sunt foarte bine pregătiţi", a afirmat Mitroi.

Mai mult:

Publicat in ”Curierul Național”, Adrian Panaite, 2 aprilie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu