scrolltotop

vineri, 18 ianuarie 2013

Apreciere puternica a leului dupa anuntul JP Morgan. Cat va mai scadea cursul?


Leul s-a apreciat ieri cu 1,21% fata de euro, pana la un curs de 4,3364 lei/euro, fiind cel mai nivel din ultimele 12 luni, ca urmare a includerii obligatiunilor Romaniei intr-un indice al JP Morgan. Economistii consultati de Wall-Street.ro spun ca tendinta este de intarire a cursului de schimb, dar ca BNR ar putea frana avansul leului.

Adrian Mitroi, secretar general CFA Romania

"Am intrat si noi in lumea civilizata (in urma introducerii bond-urilor Romaniei in indicii Barclays si JP Morgan n.r.), dar cu niste ponderi similare cu cele pentru Chile. Obligatiunile Ungariei au o pondere de 5 ori mai mare. Oricum este un pas inainte care arata ca exista interes pentru piata romaneasca si, mai mult, este o dovada ca operarea unui deficit bugetar sub 3% si a unui deficit de cont curent sub 5% schimba imaginea cu privire la o economie". 

Deprecierea monedei nationale in fata euro, regulamentul BNR privind creditarea si tendinta de scadere a dobanzilor la lei au fost principalii factori care au dus in 2012 la cresterea soldului imprumuturilor imobiliare in lei. In perioada ianuarie-noiembrie a anului trecut, totalul creditelor in lei pentru locuinte a crescut cu 17,7%, in timp ce soldul imprumuturilor in valuta a urcat cu 11,7%, arata datele BNR. Diferenta majora este pe partea de volum, intrucat totalul creditelor imobiliare in valuta este de aproape 20 de ori mai mare decat in cazul imprumuturilor in lei (35,7 mld. lei versus 1,8 mld. lei).


Sursa: www.wall-street.ro; 16 ianuarie 2013; autori George Dobre si Razvan Enache

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu