scrolltotop

miercuri, 23 ianuarie 2013

Intalnirile Wall-Street.ro: Economia si bugetul, la control! Cu ce sperante am inceput 2013

Imediat dupa publicarea bugetului si a modificarilor pe care Guvernul le-a anuntat in sfera fiscalitatii, Wall-Street.ro a luat pulsul pietei. Economistii au dezbatut plusurile si minusurile bugetului, perspectivele politicii monetare, dar si cei mai "aratosi" indicatori macroeconomici ai momentului in cadrul Intalnirilor Wall-Street.ro.

Wall-Street.ro organizeaza constant intalniri cu cei mai importanti oameni din industrii-cheie, intr-un efort asumat de sprijinire a pietelor, de educare si crestere a transparentei.
Jurnalistii Wall-Street.ro au discutat cu Eugen Sinca, analist in cadrul BCR, Florentina Cozmanca, economist la RBS Bank Romania, Dan Armeanu, profesor universitar la ASE, Adrian Mitroi, secretar general la CFA Romania si Cristian Paun, profesor de economie.

Cum am iesit din criza? Indicatorii macro care arata cel mai bine/cel mai rau


Adrian Mitroi, secretar general la CFA Romania: Noul indicator la care m-as uita este raportul dintre dobanda reala medie ponderata (lei-euro-dolari) pe termen mediu si lung la care statul isi finanteaza deficitul - estimata de mine intre 3-4% - si cresterea economica reala pe termen mediu si lung, adica 1,5-2% din PIB. Raportul este de aproximativ 2 si asta inseamna ca orice leu sau euro imprumutat finanteaza doar deficitul, nu cresterea economica, iar datoria publica creste nesustenabil.
Avem doua iesiri: ori suntem pro-crestere economica, dupa un model asiatic, ori urmam modelul BNR, adica sa controlam inflatia si sa finantam cat mai ieftin si pe termen cat mai lung deficitul bugetar. Insa, vulnerabilitatea fundamentala a economiei romanesti este data de subfinantare si de faptul ca trebuie sa-si gaseasca resurse. Solutia este reducerea costului capitalului si a inflatiei, cautarea de capital, probabil capital romanesc propriu.
Cel mai rau indicator este raportul de finantare a contului curent cu investitii straine directe (circa 30%). Daca ne-am bucurat de scaderea deficitului de cont curent, care coboara spre 4%, in acelasi timp s-a mai dus ceva in jos, investitiile straine directe.

Bugetul, sub lupa analistilor. Plusuri si minusuri

Adrian Mitroi: Ati vazut povestile de succes economice din Coreea de Sud, Turcia, Singapore sau Rusia? Ce au in spate? Au plansetele europene de vai de mine ce taxe avem si ce poate face guvernul. Ati vazut ca si americanii devin europeni si zic ce poate face guvernul pentru noi, taxele ne-au impovarat, nu mai putem.
Opinia mea este ca taxele sunt acolo unde ar trebui sa fie. Mai mult decat atat, eu cred ca exista spatiu fiscal pentru cresteri de taxe si sunt pro crestere de taxe. Sunt doua moduri de a observa fiscalitatea. Sunt convins ca pe capital, dividende taxarea este ridicata. Eu cred ca la nivel de taxe pe proprietati si auto suntem in top 5 mondial ca si ingaduinta fiscala. Romania este centrata pe doua lucruri: pe case si masini.
Marea mea dezamagire pe buget a fost ca primariile locale au indraznit sa negocieze prin intermediul televizorului amanarea impozitului legal. Daca o autoritate locala isi permite sa comenteze la televizor atunci ce o sa zica contribuabilul. Taxele sunt un must ca si cetatean. Relaxarea fiscala o poti face numai in contextul pactului fiscal, care nu este foarte permisiv.
Noi nu am folosit fonduri publice pentru bailout, ne-am imprumutat aspru pe pietele externe si iarasi avem o paradigma tipic romaneasca. Imprumutul este un succes. Nu stiu daca aveti credit la banca, eu am, si va zic ca imprumutul nu este un succes.

Politica monetara: vor fi reduceri de dobanda cheie? Va continua aprecierea leului?

Adrian Mitroi: Uitam ca pana la Barclays si JP Morgan suntem intr-un context economic favorabil de cand BCE a zis ca va face orice e necesar impotriva crizei. Foarte interesant este faptul ca investitorii au avut acces la euro ieftini pe care i-au adus in tari stabile macroeconomic, cum este Romania, unde sunt si randamente bune.


Sursa: www.wall-street.ro; 22 ianuarie 2013; autori George Dobre si Razvan Enache

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu