scrolltotop

vineri, 18 ianuarie 2013

Ce va face Bursa americană în anul 2013? O întrebare pentru un răspuns de 1.500 de puncte


Nouă dintre cei unsprezece brokeri şi analişti care au participat la un sondaj al Curierului Naţional întrevăd pentru finalul anului un nivel de 1.500 de puncte pentru indicele S&P500.
Palierul anticipat se situează marginal peste nivelurile actuale şi este echivalent cu maximul atins în două rânduri în 2000 şi în 2007.
Contextul economic şi performanţa companiilor nu vor permite depăşirea decisivă a acestui prag, spun analiştii.
Începutul de an a readus indicele S&P500 al Bursei de la New York în zona de 1.500 de puncte, reper apropiat de maximele atinse în anul 2000 şi apoi în 2007. Nivelul acesta este greu de doborât fără un avans semnificativ al economiei care deocamdată nu este întrevăzut, susţin analiştii. Dincolo de volatilitatea ridicată pe care am putea să o consemnăm şi în 2013, nu este exclus ca şi la finalul anului indicele S&P500 să se regăsească tot la nivelul de 1.500 de puncte. Este scenariul pe care merg cei mai mulţi dintre specialiştii contactaţi de Curierul Naţional.
Parcursul pieţei americane de acţiuni constituie un indicator bun al percepţiei investitorilor faţă de restul economiei, astfel încât o estimare a evoluţiei este importantă nu numai pentru participanţii activi la piaţă, dar şi pentru mediul de afaceri şi consumatori în general. Este şi motivul pentru care i-am întrebat pe brokerii şi analiştii financiari cu care colaborăm în ce zonă văd indicele S&P500 la finalul anului.  
Interesant este că 11 dintre cei 13 respondenţi au marcat nivelul de 1.500 puncte, cu doar 1,9% peste închiderea de vineri de 1.472,05 puncte.

Traiectoria Bursei americane, în mare măsură o poveste despre politică şi politică monetară

Dincolo de evoluţiile economice, deciziile din zona fiscală şi de politică monetară ar urma să fie decisive pentru parcursul Bursei de la New York şi în 2013, după cum s-a întâmplat şi anii trecuţi. Interesant este faptul că şapte dintre respondenţi au menţionat intervenţiile băncii centrale ca factor de influenţă major în mişcarea cotaţiilor bursiere, în timp ce patru dintre specialişti au indicat impactul asupra pieţei din direcţia polticii fiscal-bugetare. Analistul financiar Adrian Mitroi punctează că orice victorie de ordin politic sau monetar va fi un pas înainte pentru Bursă într-un parcurs care ar urma să aducă indicele S&P500 la nivelul de 1.500 de puncte la finalul anului 2013.

Greu la deal în 2013

Contextul este însă unul dificil pentru un avans consistent al cotaţiilor. Adrian Mitroi avertizează că banii ieftini vor exista, dar vor fi greu de găsit. Procesul de stagflaţie va fi endemic, iar Europa se va afla într-un impas politic pentru a putea impune o politică ce să pună accentul pe mai multă muncă şi mai puţine privilegii, ceea ce se va traduce printr-un transfer de nivel de trai către "serpaşii economici asiatici" care vor să trăiască mai bine. Relaxarea monetară va fi modalitatea de atenuare unor neajunsuri economice antrenate în statele industrializate occidentale de letargia investiţională şi un comportament neadecvat în privinţa muncii, mai spune Mitroi.


Sursa: www.curierulnational.ro; 14 ianuarie 2013, autor Adrian Panaite

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu