scrolltotop

vineri, 18 ianuarie 2013

Greșeala de calcul a PIB-ului schimbată odată cu premierul


Produsul Intern Brut a fost supraestimat în anul 2012 cu 21,9 miliarde de lei în plus, ceea ce duce la un deficit de cheltuieli de un miliard de lei. A fost pentru prima oară, din anul 2005, când PIB-ul a fost calculat greșit în plus. Până acum greșeala era inversă, în minus, și ducea la adăugarea unor sume de peste opt miliarde de lei. 
În anul 2011, Emil Boc ieșea,  în calitate de premier, și anunța creșteri ale PIB-ului continue. În anul 2011, PIB-ul a crescut cu 2,9%, potrivit Institutului Național de Statistică, iar în 2012, în primele trei trimestre, cu doar 1,1%.
PIB-ul real în anul 2012 este de 556,7 miliarde de lei. El a fost calculat cu 21,9 miliarde în plus. Analistul economic Adrian Mitroi este de părere că greșeala a fost generată de modelul de calcul. “PIB-ul este un indicator al prețurilor intermediare, iar inflația un indicator al prețurilor de consum. Indicele deprecierii banilor, care servește la înlăturarea unor efecte ale inflației, poate să fie cauza prin care eroarea INS poate să fie explicată.”, a spus analistul. El a adăugat că, în economie,  sunt diferențe mari între presupuneri și rezultat.
Cu privire la măsura pe care o are în vedere Victor Ponta, de a demite coducerea INS, analistul economic Adrian Mitroi este de părere că ”La acest tip de greșeli consecințele sunt politice și de aceea procedura trebuie să fie transparentă pentru că deciziile de finanțare, relația cu UE, toate se iau în baza acestei cifre. Orice urmă de suspiciune, care nu este una legată de intenție răuvoitoare, ci de competență limitată, trebuie atent urmărită. Nu ai loc de erori aici.”  În luna iulie a anului 2012, doi vicepreședinți ai INS au fost schimbați după ce nu au vrut să dea date clare, din care să iasă cvorum la referendum.
Sursa: www.dcnews.ro; 05.01.2013; autor Roxana Covrig

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu