scrolltotop

marți, 14 februarie 2012

Când se va opri scăderea investiţiilor străine directe?




http://www.curierulnational.ro/Finante%20Banci/2012-02-14/Cand+se+va+opri+scaderea+investitiilor+straine+directe%3F&hl=mitroi&tip=toate


Investiţiile străine au scăzut anul trecut cu 13,6%, la 1,917 mld. euro
Adrian Mitroi: Din nefericire, volumul ISD nu a fost compensat de fonduri UE


Investiţiile străine directe (ISD) au scăzut anul trecut cu 13,6% faţă de nivelul din 2010, la 1,917 miliarde euro, ajungând astfel la minimul ultimilor nouă ani, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României.
Conform acestor date, participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată au însumat 1,430 miliarde euro, în timp ce creditele intragrup au însumat 487 milioane euro.
Vom "juca" în jurul sumei de 2 mld. euro şi în următorii ani

"Din nefericire, scăderea volumului investiţiilor străine directe nu a fost compensată de fonduri UE. Singura grijă este să înlocuim investiţiile străine directe cu capitalul propriu şi fonduri europene. Pieţele sunt pozitive şi în ceea ce priveşte Grecia. De acum vom juca în jurul sumei de 2 miliarde de euro şi în următorii ani pentru că va trebui să reducem decalajul. Inversarea acestui trend descrescător nu se poate face pentru că există o competiţie acerbă iar piaţa de creştere economică este competitivă. Să ne mulţumim cu ceea ce avem şi să elongăm orizontul împrumuturilor pe termen lung. Anul 2011, faţă de 2010, nu arată o situaţie dramatică, însă nu avem potenţial", a declarat, pentru Curierul Naţional, analistul economic Adrian Mitroi.

Mitroi spune că este o greşeală creşterea de salarii şi pensii

Întrebat cum vede actuala situaţie a economiei româneşti şi ce ar trebui făcut, Adrian Mitroi se declară sceptic asupra unei creşteri economice de 2% în primul trimestru şi se aşteaptă la o reducere a contribuţiilor de asigurări sociale. "Sunt sceptic în ceea ce priveşte o creştere economică de 2% în primul trimestru. Această cifră presupune că exporturile vor rămâne în parametri, ceea ce nu se vede. De asemenea, cererea internă nu şi-a revenit, gradul de absorbţie a fondurilor UE nu va fi mai mare, iar agricultura este pe un trend neutru. Noul Guvern, în actualul context, trebuie să nu facă nimic rău. A creşte salarii şi pensii ar fi o greşeală pentru că nu aduce creştere economică. Va trebui redus CAS şi să se impoziteze mai mult proprietăţile decât munca", a precizat, pentru Curierul Naţional, Adrian Mitroi.  

Deficitul contului curent a fost finanţat anul trecut în proporţie de 33,7% prin investiţii directe ale nerezidenţilor în România. Investiţiile străine atrase de România anul trecut reprezintă minimul ultimilor nouă ani, fiind sub nivelul înregistrat în 2003, de 1,946 miliarde de euro. Cel mai ridicat nivel al investiţiilor străine directe s-a înregistrat în anul 2008 - 9,496 miliarde de euro.
Între 2003 şi 2006 România a înregistrat în fiecare an creşteri ale investiţiilor străine, acestea ajungând la 5,183 miliarde de euro în 2004, la 5,213 miliarde de euro în 2005 şi 9,056 miliarde de euro în 2006. În 2007 a avut loc o diminuare a capitalului străin investit în România, la 7,25 miliarde de euro, urmat de o creştere la nivelul record din 2008. Începând cu anul următor, valoarea indicatorului s-a deteriorat, investiţiile scăzând abrupt până la 3,48 miliarde de euro în 2009 şi la 2,2 miliarde de euro în 2010.

Deficitul contului curent al balanţei de plăţi a crescut anul trecut la 5,68 mld. euro

Contul curent al balanţei de plăţi a închis anul trecut cu un deficit de 5,68 miliarde euro, în creştere cu 3% comparativ cu 2010, în principal din cauza unui sold negativ mai mare cu 22% la capitolul balanţa veniturilor, în timp ce balanţa comercială are o uşoară ajustare pozitivă. Schimburile externe de bunuri au generat un deficit comercial de 7,46 miliarde euro, în scădere cu 2% faţă de anul 2010, în condiţiile în care exporturile au generat anul trecut intrări de 45 miliarde euro, iar importurile au scos din ţară 52,48 miliarde euro.

Articol publicat în Ziarul ”Curierul Național”, autor Constantin Rucăreanu, 14 februarie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu