scrolltotop

vineri, 17 februarie 2012

Cu sau fara FMI?



O prelungire a acordului cu FMI va aduce beneficii la nivel de imagine, iar partenariatul de pana acum cu aceasta institutie a evitat un default al economiei romanesti.

Wall-Street.ro: Credeti ca este bine sa ne desprindem de sub aripa FMI?

Adrian Mitroi: In urma relatiei cu FMI, nu am avut decat infamul minus 25% la salarii. Concret, cel mai important lucru este ca am fost relativ protejati de finantarea pe piete. Cel mai bun program economic este acordul cu FMI si eu citesc in subsidiar “pentru ca a reusit sa ne tina intr-o oarecare carantina de piata externa”. Daca in momentele nefericite ar fi trebuit sa accesam pietele externe, probabil ca o faceam in conditii de costuri mult mai dificile.
Avem nevoie esentiala de costuri mici de finantare, pentru ca atat timp cat costul mediu real de finantare este mai mic decat cresterea economica reala, avem capabilitatea de crestere neta. Aici avem nevoie de marele finantator cu discount.
Partea proasta a acordului cu FMI este ca a indus aceasta anestezie, adica o blandete. Din nou, dezavuez sintagma <criteriile cantitative au fost indeplinite>, pentru ca acestea erau clare. Noi avem nevoie acum si de aspecte calitative: cresterea nivelului de trai, cresterea calitatii infrastructurii. Acestea sunt sunt si ele parte a jobului FMI, nu doar criteriile cantitative. Insa, FMI nu se intereseaza de cresterea economica, nu este treaba lor. Sunt interesati de prezervarea stabilitatii financiare.
Nu poti sa ceri unei institutii transnationale, care mai are in portofoliu inca 100 de debitori, sa cunoasca nivelul de detalii al unei tari. As fi preferat sa cunoasca nivelul de detalii in ceea ce priveste competitivitatea Romaniei si nu limba romana. Niciodata, FMI nu a discutat de competitivitate, de destructurarea industriala a Romaniei. Solutia pur capitalista a FMI, cea strict bancara si nu cea de crestere economica, nu s-a pliat si pe tipologia debitorului.
Este in regula sa ne comparam cu elevii medii ai clasei. Dar, daca ne comparam cu elevii repetenti, Grecia spre exemplu, probabil ca noi nu aratam chiar rau.  
Cresterea economica lipseste din viziunea FMI si, in al doilea rand, ce este relevant din punct de vedere strategic pentru natiunea noastra. Despre privatizari, nu mersi, nu mai vreau sa fac dupa modelul lor. Dezindustrializarea, nu mersi, vreau sa ma reindustrializez. Delocalizari, nici din acestea nu mai vreau, pentru ca nu mai cred ca sunt considerentele anului 2012; poate ca erau in anul 2002.

Wall-Street.ro: Ce deficit bugetar va inregistra Romania in acest an?

Adrian Mitroi: Am observat o schimbare la noul premier. Inainte se indica un deficit de 1,9%, insa acum se vorbeste despre un nivel de pana la 3%. Guvernul a realizat ca este greu de atins o tinta de 1,9%, ca au nevoie de un nivel de 3%, probabil ca vor sa aiba loc de majorarile promise.
E un joc de imagine, conteaza pentru piata, la fel ca si emisiunea recenta in dolari. Poti sa spui orice despre emisiunea de obligatiuni pe piata americana, mai putin faptul ca a fost ieftina. Totodata, pactul fiscal – trebuie sa fii intre semnatari, chiar daca pe tine nu te avantajeaza. Eu am avut o revelatie in aceste zile cu Grecia. Grecia este semnatara a pactului, imi spuneti mie ca tara va putea din 2013 sa stea in parametrii pactului fiscal? In criza prezenta, exista un diferential mare de competitivitate, de salarii, iar tu aplici aceeasi camasa pentru toate tarile. Probabil, ca pentru criza viitoare, acest pact este potrivit. 
Deficitul este o marime fiscala anuala. Ciclurile economice nu au nimic de a face cu considerentele anuale. Sa pui un deficit calculat an de an peste niste cicluri economice mondiale, mi se pare frumos, dar complet neadecvat. Cel mai simplu era la datoria publica, faceai un moratoriu, ca sa nu mai creasca. Sunt un adversar declarat al deficitului structural, nu cred ca stim sa-l calculam, depinde esential de PIB-ul potential si de conditiile de finantare. Cand faci tot cumulul asta de indicatori ai niste presupuneri care dau bine, dar care nu fac sens din punct de vedere macro.

Mai mult pe:


Articol publicat pe www.wall-street.ro, 14.02.2012, autori Gheorghe Dobre și Răzvan Enache

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu