scrolltotop

vineri, 17 februarie 2012

Pregatiti-va pentru primul "dus rece" din 2012!



Primul trimestru ar putea aduce o contractie economica, un prim „dus rece” economic in 2012, iar investitiile straine directe ar trebui sa devina o prioritate pentru autoritati, au afirmat economistii prezenti la primul eveniment de business „INTALNIRILE WALL-STREET.RO”. O alta concluzie a fost enuntata in cadrul dialogului dintre jurnalistii Wall-Street.ro si specialistii in finante si macroeconomie: milioanelor de romani plecati in strainatate ar trebui sa li se ofere oportunitati de a lansa proiecte antreprenoriale in Romania.

Tema: 2012, anul marilor transformari economice?

Adrian Mitroi: Investitiile straine directe (ISD) arata cel mai prost dupa trei ani de criza. O prioritate ar trebui sa fie inlocuirea lor. Nu avem nicio strategie pentru atragerea ISD-urilor. Turcia a batut 11,8 miliarde euro, e incredibil ce se intampla acolo. Noi avem un deficit de ISD-uri de la 9,6 miliarde euro in 2008 la 1,9 miliarde euro in 2011.

Wall-Street.ro: Credeti ca salariile din sectorul bugetar si pensiile pot fi majorate?
 
Adrian Mitroi: Este gresit ca segmentul care aduce crestere economica nu este luata in seama. Avem 6 milioane de pensionari, cu un nivel de trai in scadere, si 1,35 milioane de bugetari. Dar nu vorbim de cei 4,5 milioane de responsabili cu cresterea economica, care nu au niciun fel de miza in aceasta binefacere. Daca s-ar fi redus constributiile la asigurarile sociale, ar fi fost o masura mai buna, pentru ca acolo este potential de crestere economica.

Wall-Street.ro: Cum vedeti situatia exporturilor in acest an? Credeti ca ne mai putem baza pe exporturi sau trebuie sa ne gasim alt motor?

Adrian Mitroi: Cresterea economica este esentiala, avem nevoie de doua leviere: unul operational si unul financiar. Cel financiar este clar – reducerea inflatiei, scaderea dobanzilor, finantare mai ieftina a corporatilor si a deficitului. Operational, cum sa faci sa obtii crestere economica? Joci in industria exportatoare, care va avea un an dificil, de unde sa aduci o crestere de productivitate care sa conduca la o scadere in continuare a inflatiei, care este cea mai buna modalitate de crestere a salariilor, a nivelului de trai.
Cresterea pensiilor si a salariilor nu este deloc ajutatoare pentru inflatie. Tu vrei sa cresti nivelul de trai tuturor, insa singura modalitate este sa eficientizezi, sa extragi crestere economica. Guvernul ar trebui sa se ocupe de eficientizarea operationala, pentru a extrage aceasta crestere economica. Noi nu “jucam” in pietele extracomunitare, importam industrii extrem de sensibile la cursul valutar, precum chimia, deci lipsa de flexibilitate a economiei lasa putin loc de intors. Tabloul arata dificil: ISD-urile scad, atragerea fondurilor europene de 6 miliarde euro este complicate, deficitul trebuie finantat, vrem sa ne finantam si cat mai ieftin, iar Europa, pe care pana acum am servit-o cu exporturi, are si mai multe dificultati.
Noi o ducem mai rau si “din cauza” Chinei. Si ei sunt responsabili de criza suverana si de cea mondiala, pentru ca sunt mai buni. Trebuie sa facem un singur lucru. Noi o ducem rau si vom creste sub potential, pentru ca altii vor creste peste potential, intrucat exista o extragere de nivel de trai din Europa Occidentala catre cei care sunt productivi, mai inovativi, cu costuri de forta de munca extrem de competitive.
Ce poti face in acest caz? Sa folosesti doar politici macroeconomice nu rezolvi nimic, doar o competitivitate personala mai buna ne-ar ajuta. Romania nu joaca in economiile cu potential de crestere, nu se indreapta catre “cloud economy” (noile tehnologii – n.r.). Nokia a plecat din Romania pentru ca noi nu avem in buzunar cate un telefon produs de ei. Consumatorul a decis in favoare non-Nokia. Oricate facilitati le-am fi acordat noi, incapacitatea lor de a juca in “cloud economy” i-a determinat sa plece de la Cluj.

Wall-Street.ro: Cat de rentabile sunt investitiile publice din Romania?

Adrian Mitroi: Trebuie sa remarcam ca 3 milioane si ceva de indivizi, probabil printre cei mai buni, in sensul antreprenorial, descurcareti si curajosi, creeaza produs national brut (PNB) in strainatate. Ei sunt semnificativ “subremunerati”, platesc chirii si taxe pentru produsul intern brut (PIB) al altor state. Noi avem un deficit cronic de manufactura, dar suntem o societate supraeducata, vad asta de la studenti. Europa este supraeducata. “Bring the boys back home!”. Oamenii acestia nu adauga la PIB-ul Romaniei in momentul de fata, pentru ca remiterile lor sunt mici si vor ramane mici.
Daca ei si-ar gasi oportunitati antreprenoriale, de dezvoltare profesionala, ar putea si sunt convins ca s-ar intoarce. Romanii din strainatate prefera in prezent saracia de acolo si simt mai bine decat analistii oportunitatea economica. Acum, ei nu gasesc oportunitate de a creste profesional in Romania.
Eu ma gandesc ca acestia se vor intoarce si vor atenta la job-urile celor din tara. Se va crea un fel de emulatie economica. Ei vor aduce in tara ceva foarte interesant: un alt gen de atitudine. Nu de tipul “sa ne dea statul”, ci de genul “ce putem face pentru noi”. Exista un potential important si imi pare rau ca ei contribuie doar la PNB, si nu la PIB.

Wall-Street.ro: Credeti ca Uniunea Europeana are o problema legata de flexibilitatea fortei de munca?
 
Adrian Mitroi: Jeffrey Franks, de la FMI, ia in calcul economia reala, dar nu si economia financiara, pentru ca mobilitatea oamenilor este legata de creditul ipotecar pe care il iau . In plus, cultura europeana este una pro-proprietate, care te constrange masiv la conclavuri locale.

Wall-Street.ro: Va fi 2012 un an de mari transformari, asa cum mizeaza guvernatorul BNR, Mugur Isarescu?

Adrian Mitroi: Trendul general de acomodare monetara europeana si locala va continua si va pune direct presiune pe profitabilitate, mai ales ca neperformantele se vor stabiliza. Odata cu scaderea dobanzilor, o banca performeaza, cel putin in termeni operationali, mai putin.
Mi se pare important ca bancile aflate in amontele fluxului economic sunt in forma buna, au disponibilitati si interes. Insa, semnalul de alarma a fost tras cu privire la dobanzile mari pe depozite.
Deficitul de capital in euro din creditele subordonate si alte formule de finantare va continua si va trebui ca bancile sa se bazeze pe acelasi pool de economisire. El a crescut, dar este totusi limitat.
As fi incantat daca s-ar mai pune presiune pe dobanda reala in economie, sa o coboram mai aproape de cresterea economica. Mi se pare ca suntem un mic paradis pentru investitori, intrucat Romania ofera dobanzi reale bune, de 2-2,5%, intr-o lume in care recompensele sunt negative in prezent.

Mai mult pe:


Material publicat pe www.wall-street.ro, 14.02.2012, autori Gheorghe Dobre și Răzvan Enache

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu