scrolltotop

duminică, 18 martie 2012

Banca Naţională se va îngriji de presiunea pusă pe curs




Evoluţia cursului leu/euro nu este îngrijorătoare, iar Banca Naţională se va îngriji de presiunea asupra leului, a declarat vineri (16 martie 2012), secretarul general al Asociaţiei Analiştilor Financiari (CFA România), Adrian Mitroi.
“Probabil că există o explicaţie locală legată de discuţiile percepute de investitori, nu foarte favorabile, despre reîntregirea salariilor. Din punct de vedere local cred că este una din explicaţii. Eu cred că este temporar fenomenul. La un moment dat Banca Centrală se va îngriji de această aparentă presiune. Eu cred că săptămâna viitoare o să vedem revenind în jos spre 4,34 – 4,35, probabil”, a spus Mitroi.
Potrivit acestuia, din punct de vedere internaţional nu se întâmplă nimic care să pună întrebări la momentul acesta, mai ales că inflaţia este în scădere, iar randalmentele la titlurile de stat au ajuns sub dobânda BNR.
“Deci nu pot fi decât argumente care să ţină de faptul că percepţia pieţei nu este foarte favorabilă la politici şi pune semne de întrebare despre cum va reacţiona troica de finanţare FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană la intenţia Guvernului de a reîntregi salariile acum, aşa de repede”, a mai afirmat oficialul CFA România.
Acesta este îngrijorat de faptul că euro este moneda care se depreciază faţă de dolar. “Atunci deprecierea leului faţă de euro are o altă dimensiune mai ales din importul de inflaţie. Ne face, fără să vrem, prizonierii unui produs secundar al politicilor monetare acumulative pe toate continentele. Politicile monetare acumulative au acest produs secundar, o presiune pe inflaţie, pe materii prime, pe produse agricole. Suferim şi noi într-un fel sau altul.
Argumentul potrivit căruia America pare să-şi fi făcut temele şi să fie mai înainte în ceea ce priveşte revenirea economică a Europei şi deci un dolar care este privit mai bine decât pieţele, ar putea fi o problemă pentru noi. Pentru că este un schimb depreciat faţă de o monedă care se depreciază. De fapt cursul euro/dolar mi se pare la fel de important”, a mai spus Mitroi.
Moneda naţională a continuat să se deprecieze în raport cu euro, iar Banca Naţională a României /BNR/ a anunţat, vineri, un curs de 4,3783 lei pentru un euro, în creştere cu 1,11 bani (+0,25%) faţă de valoarea de 4,3672 lei anunţată în şedinţa anterioară. Vineri, Banca Centrală a anunţat cel mai slab curs pentru moneda naţională din istorie.

Publicat în Financiarul , 17 martie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu