scrolltotop

miercuri, 28 martie 2012

Leul pierde teren SURPRINZATOR si da batai de cap romanilor



Moneda nationala s-a depreciat fata de euro pana la un curs de 4,3672 lei/euro, cel mai ridicat nivel din ultimele 21 de luni. Banca centrala a intervenit in favoarea leului, potrivit dealerilor.
Astfel, leul se apropie de nivelul record in raport cu moneda unica, de 4,3688 lei/euro, inregistrat in iunie 2010, cand guvernul a hotarat reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si majorarea TVA cu cinci puncte procentuale, la 24%.
Deprecierea leului i-a luat prin surprindere si pe analisti, in conditiile in care Romania are in prezent fundamente economice bune, iar situatia din exterior s-a mai calmat, dupa ce Grecia a demarat prima etapa a celei mai mari restructurari de datorie suverana din istorie.
Situatia este similara si in cazul monedelor din regiune. De exemplu, zlotul polonez a pierdut 0,06% fata de euro, de la un nivel de 4,1395 zloti/euro la 4,1420 zloti/euro.
Monedele statelor emergente s-au depreciat si pe fondul vestilor bune venite in ultima saptamana dinspre Statele Unite ale Americii. Astfel, vanzarile de retail din SUA au inregistrat in februarie cea mai rapida crestere din ultimele cinci luni, de 1,1%, ceea ce arata faptul ca economia isi revine. Totodata, numarul cererilor pentru indemnizatii de somaj din SUA a revenit la minimul ultimilor patru ani. Chiar Rezerva Federala a Statelor Unite a remarcat ca exista semnale de consolidare a economiei americane si ca tensiunile de pe pietele financiare s-au mai atenuat.

Analistul financiar Adrian Mitroi spune ca un motiv pentru deprecierea leului ar putea fi legat de faptul ca investitorii au o opinie nefavorabila legata de marirea salariile bugetarilor.
“Intindem anvelopa cheltuielilor fara sa ne fie clare sacrificiile pe care trebuie sa le facem”, a precizat Mitroi.
Leul a scazut si in raport cu dolarul american, Banca Nationala publicand un curs de 3,3478 lei/dolar, in urcare cu peste un ban fata de referinta afisata anterior.

http://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/118186/leul-pierde-teren-surprinzator.html

www.wall-street.ro; ”Leul pierde teren SURPRINZATOR si da batai de cap romanilor”, George Dobre, 15 martie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu