scrolltotop

marți, 13 august 2013

Adrian Mitroi (CFA): Ciclul de relaxare monetară sugerat de BNR, un bun indicator de aşteptări inflaţioniste mai mici

Ciclul de relaxare monetară sugerat clar de Banca Naţională a României (BNR) este un bun indicator de aşteptări inflaţioniste mai mici, coroborate cu favorabilitate asupra leului, a declarat, pentru AGERPRES, secretarul general al CFA România, Adrian Mitroi.
”Totuşi, diferenţa de inflaţie între competitorii noştri (vs. Polonia, aproape 5%, vs. Ungaria, 3,5%) indică şi o încetinire a reformelor structurale în economie. BNR este singurul gardian antiinflaţionist. Vinovatul de serviciu va rămâne tot economia reală (cea publică, în special, arierate, restructurare amânată) - aceasta având, prin inflaţie, o supapă de eliminare a performanţei economice insuficiente”, a precizat Mitroi.
Potrivit acestuia, trendul dezinflaţionist, deşi uşor, este neabătut, preţul materiilor prime este în scădere (inclusiv la energia electrică), cursul leului este stabil şi cuplat cu aprecierea euro (faţă de dolar), iar anul agricol este bun. La toate acestea se adaugă contextul extern deflaţionist, favorabil.
”Factura mai mică la energie este compensată de preţuri mai mari la servicii. Fondurile europene mai bune se văd în rezerva suplimentară, în confort de stabilitate şi, poate, apreciere a leului. Lichiditatea va fi în continuare favorabilă şi costul de finanţare al deficitului va fi bun. Totuşi, fatigul economic al consumatorului este cronic”, a mai afirmat Mitroi. 

Link: http://www.agerpres.ro/media/index.php/economic/item/214379-Adrian-Mitroi-CFA-Ciclul-de-relaxare-monetara-sugerat-de-BNR-un-bun-indicator-de-asteptari-inflationiste-mai-mici.html
Sursa: www.agerpres.ro; 4 august 2013; autor Florin Bărbuță

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu