scrolltotop

marți, 13 august 2013

Mitroi: Guvernul şi-a folosit ”glonţul de argint” pentru reducerea TVA la pâine, măsura nefiind pe placul FMI

Guvernul şi-a folosit ”glonţul de argint” pentru un acord doar temporar de reducere a TVA la pâine, care nu este, evident, pe placul Fondului Monetar Internaţional (FMI), a declarat, pentru AGERPRES, Adrian Mitroi, secretar general al CFA România, în calitate lector, Investiţii şi Finanţe Comportamentale, Academia de Studii Economice.
”Măsura se va dovedi de folos doar dacă găsim surse de compensaţie de venit la buget, însă va fi dificil. Toate măsurile noastre ar trebui îndreptate înspre importuri şi crearea de joburi noi, bine plătite. Odată ce inerţia mişcării economice devine favorabilă, putem începe mişcările de relaxare fiscală, la modul sustenabil”, a spus Mitroi.
Potrivit acestuia, TVA redus la pâine va avea efecte uşor favorabile preţului la consumatorul final.
”Efecte uşor favorabile vor fi şi contra evaziunii fiscale. TVA este un impozit bun, pe consum. China, la început tentativ, de acum definitiv, a renunţat la taxa pe vânzări (modelul american) în favoarea unui gen de TVA (modelul european, de taxare în funcţie de costurile de producţie - deci un impozit corect pentru ambele părţi)”, a precizat Adrian Mitroi.
Guvernul a decis să reducă la 9% TVA la pâine, de la 1 septembrie.
Românii din mediul urban au consumat 8 kilograme de pâine/persoană în medie pe lună, în primul trimestru al acestui an, în timp ce în mediul rural s-au consumat 9,1 kilograme de persoană, potrivit unei anchete realizate de Institutul Naţional de Statistică.
Pe regiuni, cel mai mare consum mediu de pâine şi produse de franzelărie s-a înregistrat în regiunea Sud-Vest Oltenia (10,7 kg/persoană), iar cel mai scăzut, în regiunea Nord-Est (6,5 kg/persoană).

Link: http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/mitroi-guvernul-si-a-folosit-glontul-de-argint-pentru-reducerea-tva-la-paine-masura-nefiind.html
Sursa: www.capital.ro; 2 august 2013; AGERPRES

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu