scrolltotop

joi, 1 august 2013

"Prima Casa" in lei, o mutare a BNR pentru a tine in sah bancile straine din Romania

Restrictionarea programului "Prima Casa" doar la credite in lei este interpretata de analistii financiari ca fiind o masura luata de Guvern la presiunile BNR. Este un semnal pentru bancile straine, care incearca acum o repliere sub comanda bancilor-mama.
In general, atunci cand vine vorba de creditare, tarile din Europa si chiar si Romania, pun in fata necesitatea diminuarii riscului valutar, responsabil cu foarte multe drame care s-au intamplat in principal pe piata imobiliara.

BNR a transmis semnale, cu mult timp in urma, ca ar prefera ca economia sa se bazeze pe moneda nationala si nu pe monedele straine, atat in ceea ce priveste creditarea cat si in ceea ce priveste operatiunile.

Avantajele oferite de programul "Prima Casa" in lei

Piata imobiliara in Europa, si in principal, in Romania a avut de-a face cu aspectul negativ indus de riscul valutar.

"In Europa, peste riscul de credit, care este inerent acordarii oricarui credit, a existat si acest risc valutar, nefiind un risc administrabil de debitor", a declarat pentru Business24 Adrian Mitroi, analist economic si lector ASE.

Potrivit economistului, programul "Prima Casa" in lei este o modalitate de creditare la care balanta de risc este suficient de echilibrata ca sa sustina aceasta piata.

"Riscul valutar si riscul de dobanda sunt eliminate iar riscul de garantie este rezolvat, intru-un fel sau altul prin garantia statului. Exista doar niste dobanzi care vor ramane in parametrii rezonabili pe termen lung", sustine Mitroi.

In acelasi timp, exista insa si retinerea din partea bancilor, avand in vedere ca nu se stie cum vor reactiona si cu ce oferte vor veni pe piata. Este posibil, de asemenea, sa se descopere ca este mai avantajos sa se mearga pe credite in valuta, chiar si fara a beneficia de programul guvernamental.

BCR si ING au renuntat la oferta de credite ipotecare in valuta

BCR si ING sunt singurele banci care au renuntat in mod formal la oferta de credite ipotecare in valuta.

Avand in vedere ca cele mai multe banci au capital strain si refinantarea o fac in valuta, exista riscul ca bancile participante la programul Prima Casa sa refuze sa mai finanteze prin noul program Prima Casa in lei.

Analistul financiar, Adrian Mitroi, sustine ca "bancile sunt niste entitati suficient de abile economic si se vor plia pe cererea existenta pe piata si pe sursele de finantare pe care le au. Vor dicta considerentele economice de cerere si oferta, de crestere economica si de somaj, iar bancile se vor plia pe considerentele acestea."

In acelasi timp, renuntatarea la creditele ipotecare in valuta si orientarea numai catre creditarea in moneda nationala ar insemna un fel de dezangajare fata de creditarea din Romania a bancilor mama, care sunt in general banci straine, si reducerea foarte mare a capacitatii de creditare.

Vor fi influentate preturile locuintelor

In ceea ce priveste influenta asupra preturile locuintelor in viitorul apropiat, in cazul in care ratele la creditele in lei vor fi mai mari, analistul Adrian Mitroi este optimist si sustine ca ratele sunt mai mari in termeni nominali si nu in termeni reali.

"Pretul locuintelor depinde de ratele estimate pe termen lung. Rata de discount, de evaluare, este una pe termen lung si nu pe termen scurt. Evaluarea unei proprietatii tine foarte mult de ratele estimate pe termen lung, iar noi nu avem rate pe termen lung sau dobanzi pe termen de 30 de ani cu care sa estimam valoarea. De aceea, cererea si oferta fac diferenta si nu pretul creditului" sustine Adrian Mitroi. 


Sursa: www.business24.ro; 1 august 2013; autor Larisa Nicolae

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu