scrolltotop

joi, 15 august 2013

Bancile din Romania dau lectii celor europene, la capitalizare si la reducerea activelor

Cresterea capitalui ca modalitate de incadrare in prevederile Acordului de la Basel reprezinta o preocupare centrala a bancilor, iar in Romania, situatia institutiilor de credit este ceva mai buna decat in cazul majoritatii bancilor europene. Pentru ca o banca sa poate continua sa opereze conform normelor legale, trebuie sa detina un nivel minim al capitalului stabilit la 8% din totalul activelor ponderate functie de risc.

Adrian Mitroi (CFA): Reducerea de active inseamna dezintermediere

"Aceasta dezintermediere de active este reversul imposibilitatii capitalizarii", sustine secretarul general al CFA Romania, Adrian Mitroi, in declaratia pentru Business24.
Situatia economica, inca dificila si complicata, face ca necesarul de capital pentru banci sa nu poata fi intotdeauna acoperit integral.
Analistul financiar sustine ca actionarii de banci percep investitiile in banca, deocamdata, mai putin atractive. Probabil disponibilitatea lor de a finanta bancile se reduce, iar bancile au ramas cu alternativa de a cumpara titluri de stat.
Potrivit acestuia, aceasta piata nu este una profitabila, dar este una lucrativa( in care se fac banii putini, dar se fac constant).

Impactul va fi negativ asupra acordarii de noi credite

"In perioada in care bancile isi reduc activele, ele nu vor putea sa suplimenteze portofoliul de imprumuturi pe care il au, si din potriva, sa il reduca", sustine analistul.
Impactul va fi asupra acordarii de noi credite. Bancile nu vor mai avea disponibil sa mai acorde noi credite si in aceste conditii, de restrangere a creditarii, cele care vor fi mai mult afectate sunt firmele mici si mijlocii.
Avand in vedere ca exista diferente foarte mari intre banci (pentru ca cele mari sunt mai aproape de realizarea obiectivelor privind cerintele de capital, in timp ce bancile mici s-ar putea sa aibe dificultati mai mari), nu poate fi exclus nici tabloul unei consolidari la nivelul sistemului bancar in care o parte din bancile mici sa se uneasca sau sa fie preluate de bancile mai mari.
Analistul financiar, Adrian Mitroi, este de parere ca bancile vor acorda mai putine credite, vor cere garanti sumplimentare si vor gasi modalitati de a se ajusta cu realitatile economice.
"Bancile sunt entititatii economice rationale si vor actiona avand in minte ce este corect pentru clienti, pentru ca in cele din urma, ce este benefic pentru client este benefic si pentru corporatie", completeaza Mitroi. 

Sursa: www.business24.ro; 13 august 2013; autor Larisa Nicolae

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu