scrolltotop

vineri, 9 august 2013

Noi semne ca recesiunea din Zona Euro a luat sfarsit. Sau NU?

Recesiunea din Europa a ajuns daca nu la capat de drum cel putin la un punct de minim, arata statisticile publicate in ultima vreme de economiile europene cheie, unde un trend de recuperare isi face tot mai mult loc, desi nebulozitatea persista: un somaj ridicat, o situatie politica precara in multe tari si o moneda unica aflata la ananghie.
Economia Zonei Euro a intrat pe un trend crescator pentru prima data in ultimele 18 luni, in contextul in care productia industriala a crescut peste nivelul de echilibru al indicelui calculat de Markit de la 48,7 in iunie la 50,5 in iulie, iar trendul aferent sectorului serviciilor a cunoscut o oarecare stabilitate. In acest caz, presa straina a subliniat imediat impactul economic si optimismul generat de aceasta schimbare de trend. Insa, cat de sustenabil este totusi acest avans al productiei industriale?
Nivelul Indexului de 50,5 confirma o revenire pe crestere a economiei din Zona Euro la startul trimestrului trei din acest an, oferind sperante ca in cele din urma regiunea poate sa iasa din lunga recesiune de pana acum, arata sursa citata. In general, studiul sugereaza ca economia este pe cale sa iasa din recesiune, chiar daca o cresterea sustenabila se afla inca la mare distanta.
Acest optimism este, de altfel, sustinut de cresterea productiei in Germania din luna iulie, in timp ce recesiunea economica din urmatoarele trei cele mai mari economii ale Zonei Euro - Franta, Italia si Spania a incetinit. Productia industriala este intr-adevar usor surprinzator mai mare, insa aceste miscari economice de ordin foarte mici sunt irelevante pe termen scurt, nu au o acoperire in economia reala si sunt generate in special de stimulii monetari furnizati de marile banci centrale, precum BCE sau FED, care creeaza cerere pentru titlurile de stat si mentin presiune pe scaderea dobanzilor. Acum am ramas fara solutii de ordin fiscal, doar monetare.
"Piata fortei de munca ramane in continuare «sperietoarea» principala pentru zona euro, in conditiile in care cresterea somajului afecteaza avansul economic si alimenteaza tensiunile politice si sociale. Dar chiar si aici exista o veste buna: ritmul disparitie locurilor de munca s-a relaxat la un minim al ultimelor 16 luni. Cum presiunea asupra preturilor este, de asemenea, atenuata, BCE isi va mentine increderea ca exista un «cer senin» la orizont", se arata in analiza Markit.
Rata somajului in Zona Euro a scazut usor la 12,1 la suta in iunie de la 12,2 la suta in luna mai, desi mai mult de 19 de milioane de cetateni sunt inca fara un loc de munca, iar somajul a atins cote endemice in Grecia si Spania.
"Este mult prea devreme sa spui ca «ceea ce a fost mai greu a trecut» decat daca ai nevoie de capital economic sau politic. Economia se afla in prezent pe un teritoriu necartografiat, unde nici cei mai puternici sau cunoscatori nu ar putea stii care sunt efectele extragerii / sistarii acestor stimulente monetare. Suntem dependenti in continuare de acesti stimuli financiari, in contextul in care tin sub aparate economia mondiala, aflata in «convalescenta», si nu se intrevede posibilitatea ca economia sa stea pe propriile picioare, deoarece bilanturile indivizilor si corporatiilor sunt inca fragile. Optimismul de pana acum nu se justifica economic", spune economistul Adrian Mitroi (foto).
In opinia sa, Europa nu a folosit in aceasta vreme nici o metoda de ajustare economica; nu creste sustenabil, iar stagflatia sta pe buzele tuturor. Asadar, "nu poti sa-i ceri economiei sa aiba si crestere economica si creare de joburi, cand nu avem deocamdata decat capital de imprumut destinat sustenabilitatii finantelor publice. Sunt zone in care capital exista insa nu este utilizat si ar trebui mutat catre alte zone cu productivitate unde exista propensitate catre risc si pentru creare de joburi".

Sursa: www.wall-street.ro; 6 august 2013; autor Marius Alexandru Stanciu





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu